Министър Караниколов участва в откриването на 11-та Министерска конференция на Световната търговска организация

Министърът на икономиката Емил Караниколов участва в откриването на 11-та Министерска конференция на Световната търговска организация /СТО/, която се провежда в Буенос Айрес, Аржентина, съобщи пресцентърът на министерството.

Преди откриването на Конференцията министър Караниколов взе участие и в първото заседание на министрите на търговията на ЕС във формат Съвет Външни работи – Търговия. На него беше обсъдена позицията на ЕС за участието в 11-та Министерска конференция на СТО и бе приет първи пакет от заключения на Съвета на ЕС, с който на практика се дава мандат на Европейската комисия за водене на преговори по време на конференцията.

На заседанието стана ясно, че държавите-членки на ЕС единодушно подкрепят стратегията на ЕК за отстояване централната роля на СТО за укрепване на многостранната търговска система, основана на правила, както и за запазване лидерската роля на ЕС за постигане на балансирани резултати, най-вече в областта на селското стопанство, субсидиите в рибарството, електронната търговия, вътрешната уредба в областта на услугите, прозрачността и добрите регулаторни практики, отнасящи се до малките и средните предприятия. Това ще са петте основни теми за дискутиране от първия ден на конференцията на министрите, както и темата за бъдещото функциониране на организацията и ролята й на форум за обсъждането на новите и актуални теми в глобалната търговия.

Позицията на България, като предстоящ председател на Съвета на ЕС, е за постигане на максимално балансирани резултати в многостранните търговски преговори и за осигуряване единството на държавите-членки на ЕС, както за приемането, така и по отношение на следващите стъпки за прилагането на тези резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика