Министър Караниколов: 153 язовира в България са с неизяснена собственост

Снимка: Архив

153 язовира в България са с неизяснена собственост. Това информира министърът на икономиката Емил Караниколов на изслушване в парламента по темата за бизнес климата у нас.

„Според проверките на ДАМТН язовирите държавна собственост са 340, общинска собственост-4523, частна собственост-260. Язовирите със смесена собственост са 17“, обясни той и допълни, че 20% от 5700 язовира са частна собственост.

„Законовите промени, които предстоят, са с цел да се създаде Държавно предприятие, което да осъществява контрол на язовирите държавна собственост“, посочи министърът и допълни, че Държавното предприятие ще носи отговорността. „Предвиждаме да се уреди понятието голям и малък язовир. Да се даде квалификация на язовирите по опасност“, изтъкна Емил Караниколов. „Колко са опасни язовирите ще се определя от комисия, назначена от областните управители“, припомни той.

Държавата да финансира преквалификацията на служители срещу задължението на бизнеса да ги запази на работа поне 5 години. Това са част от мерките, които Министерство на икономиката обмисля, за да привлече чуждестранни инвеститори, каза още министър Караниколов. Освен това, се обмисля предложение държавата да продава земеделска земя на чуждестранни инвеститори.

"Земеделската земя, ще кажете, е страшен проблем. Добре, защо да не даваме земеделска земя, да продаваме. Нека да започнем с държави членки на ЕС през Закона за насърчаване на инвестициите, получаване на сертификат и, ако в тригодишният срок, те не изпълнят тези инвестиции, за които са поели като ангажимент, държавата, както и сега прави, да има механизъм да отнема тази земя", каза пред депутатите министърът на икономиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България