Министър Кирилов за убития в Солун българин: Гешев се ангажира да се образува досъдебно производство на специален отчет и в България

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Главният прокурор се ангажира да се образува досъдебно производство на специален отчет и в България, заяви министър Данаил Кирилов по време на брифинг в Министерски съвет след среща при премиера във връзка с инцидента със загиналия българин в Солун.

По думите му това означава, че голяма част от процесуалните действия ще бъдат извършени тук. „Те ще установят истината за деянието и загубата на българския ни гражданин, българския ни събрат. Смятам, че ще се получи своевременно бърза и адекватна защита и взаимопомощ по този случай“, допълни министърът.

„На тази среща премиерът на Република България г-н Борисов ми разпореди като министър на правосъдието да задействам, да ангажирам всички международно-правни механизми във връзка с двустранното правно сътрудничество между България и Гърция, да уведомя гръцкия правосъден министър, да поискам информация за статута на разследването до настоящия момент и да предприема възможните двустранни споразумения и конвенционните режими и да се предприемат всички действия в посока установяване и ефективност на разследването в Гърция. За мен е важно, че на тази среща главният прокурор се ангажира да се образува досъдебно производство на специален отчет и в България“, заяви Кирилов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че образуваното досъдебно производство под надзора на Софийска градска прокуратура ще бъде взето под надзора от Върховна касационна прокуратура.

Коментари

Задължително поле