Министър Кирилов: Прокуратурата има правен интерес да поиска възобновяване на производството срещу Полфрийман

Прокуратурата има правен интерес да поиска възобновяване на производството на Джок Полфрийман. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в парламента.

"Смятам, че прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на това производство, макар да съм убеден, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Тук се иска възобновяване, а не касационно обжалване. Този дебат явно сочи към необходимостта да коментираме измененията на НПК относно статута на тези актове, по които днес чух с изненада разсъждение на практикуващи съдии", допълни още Кирилов.

Той посочи, че е редно законодателят изрично да определи вида на акта и да допусне по-висок инстанционен контрол. На въпрос каква е възможността на държавата, ако Джок Полфрийман напусне страната преди произнасянето на ВКС, Кирилов отговори: "Стриктно трябва да зачитаме правото".

"Да, обществото има право да коментира това производство. То е приключило, налице е волята на съда, обективирана е в документ, така че темата може да стои на дебат. Знам, че ще има коментари в тази връзка и в заседанието на ВСС", допълни Кирилов, но подчерта, че не трябва да се поставя въпроса "държавата срещу съдебните актове".

Коментари

Задължително поле