Министър Кралев посети подготвителен лагер, част от Програмата за развитие на детско-юношеския футбол

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев инспектира подготвителния лагер на отборите до 19 години на ЦСКА, „Септември“, „Дунав“, „Монтана“, част от Програмата за развитие на детско-юношеския футбол. Той се провежда на спортен комплекс „Царско село“ в столицата.

Програмата се реализира съвместно от Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта за трета поредна година. През 2016 г. тя беше финансирана от ММС с 1 млн. лв. и обхвана 12 отбора. През 2017 бюджетът й беше увеличен на 1 150 000 лв., като в нея участваха 16 клуба. За тазгодишното издание отпуснатите средства от спортното министерство са в размер на 1 180 000 лв., като ще вземат участие общо 26 отбора – клубове от елитните юношески групи, както и представители на аматьорския футбол. Подготвителните лагери се провеждат в три възрастови групи (до 15, до 17 и до 19 години) в Боровец, Банско, Сливен и София.

„Нашата работа е да Ви осигуряваме добри условия за подготовка, за да развиете своите качества. Стремим се да помагаме и всяка година развиваме тази програма. Пожелавам Ви да направите успешна кариера и да достигнете до мъжкия национален отбор“, обърна се министърът към състезателите от четирите отбора.

Той изтъкна, че е готов да чуе препоръки и мнения относно изпълнението на проекта, за да може той да бъде максимално ефективен.

Треньорите – Ивайло Станев (ЦСКА), Емануил Върбанов („Дунав“), Дилян Иванов („Монтана“) и Светослав Петров („Септември“) благодариха за организацията и за чудесните условия, които предлага комплекса.

По време на посещението си министърът проведе оперативка със заместник-изпълнителния директор на БФС Антон Попов, членовете на изпълкома на БФС Емил Костадинов, който отговаря за детско-юношеския футбол и Румян Вълков, както и с треньора на националния отбор на България до 19 години Ангел Стойков. На нея те обсъдиха състоянието на детско-юношеския футбол в България и неговото бъдещо развитие. Министър Кралев отправи покана към разширените национални отборите да преминат през функционални изследвания в дирекция "Координация и контрол на спортната подготовка" на ММС в Дианабад, която през последните години беше оборудвана с модерна апаратура.

Антон Попов благодари на министър Кралев за съдействието, което оказва за обновяването на стадионите и футболната инфраструктура в страната. Вчера бе направена поредна стъпка в тази насока, след като на заседание на Министерски съвет беше гласувано да се преведат допълнителни средства по бюджетите на община Враца – за изграждане на осветление на стадион „Христо Ботев“ в размер на 500 000 лв. и на Община Варна, за извършване на основен ремонт на съществуващи трибуни и терен на стадион „Спартак“ – 1 398 000лв.

По време на лагерите на всички състезатели се правят тестове за физическа и техническа подготовка, които дават реална представа за нивото на работа в детско-юношеските школи. Събраната информация през 4-те години, заложени за изпълнение на Програмата, ще послужи за създаването на Национална Програма за „Пътя на състезателя”, която проследява различните етапи на развитие на един спортист. На базата на тези анализи ще се направи една сериозна дългосрочна програма за развитие на детско-юношеския футбол в България.

В първите две издания на Програмата са изследвани общо 700 състезатели от набор, а през тази година изследвания ще бъдат направени на 350 футболисти от възрастова група.

Като част от тазгодишното издание на Програмата Българския футболен съюз съвместно със Съдийската комисия към БФС ще проведат обучителни семинари за състезатели и длъжностни лица от клубовете на тема „Промени в правилата на играта” и беседи на тема „Превенция за уреждане на мачове”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ