Министър Кралев се срещна с ръководството на Европейската федерация по конен спорт

Тодор Гергов връчи на министъра специален медал за приноса му за развитието на конния спорт в България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев прие делегация от ръководители на конния спорт в България и Европа след проведения Балкански шампионат  по прескачане на препятствия в Житница (31 август – 3 септември). На срещата присъстваха президентът на Европейската федерация по конен спорт (EEF) и член на Бюрото на Международната федерация по конен спорт (FEI) д-р Ханврид Харинг, вицепрезидентът на EEF и член на Бюрото на FEI Арман Йозгьоркьой, членът на Бюрото на EEF Тео Плугмейкърс и президентът на Балканските шампионати Алан Андабака. Българската федерация по конен спорт бе представена от президента Тодор Гергов, вицепрезидента д-р Крум Рашков и генералния секретар Теодор Шейтанов.

 

Президентът на Българската федерация по конен спорт Тодор Гергов връчи на Красен Кралев специален медал за приноса му за развитието на конния спорт в България през двамата му мандата като спортен министър. Наградата е с изображение на Мадарския конник, който е символ на Българската федерация по конен спорт. Отличието се връчва за първи път и е предназначено за личности извън федерацията с големи заслуги към конния спорт. От своя страна министър Кралев връчи почетни плакети на чуждестранните гости.

Президентът на EEF д-р Харинг постави висока оценка на организацията на Балканския шампионат в Житница. Гостите запознаха министъра с плановете за предстоящото преминаване на Балканските шампионати под егидата на Европейската федерация по конен спорт (ЕЕF) от 2018 г. Ръководителите на EEF изложиха идеи за развитието и популяризирането на конния спорт и възможностите за привличане на инвестиции, чрез него. Представителите на EEF посочиха примери за успешни модели на обвързване на конния спорт със селското стопанство в развити европейски държави, тъй като конният спорт е мощна индустрия за отглеждане на коне, производство на фуражи и храни. Този модел може да бъде обсъден между ресорните министерства и приложен и в страната ни.

В завършилия Балкански шампионат по прескачане на препятствия в Житница участваха 180 ездачи от 8 държави – България, Албания, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Хърватия.

В отборните класирания българските състезатели спечелиха златен медал при децата и сребърен медал при мъжете. В индивидуалните подреждания при децата Милко Кочев взе сребърен медал, а Ая Митева – бронзов. При мъжете Ивайло Бонев завърши със сребърно отличие.

Паралелно с Балканския шампионат на комплекса в Житница се проведе и състезание за млади коне с 30 участници. В него българските представители взеха три победи – две на Антон Дацевски и една на Филип Велев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт