Министър Красимир Вълчев: Иновациите ще бъдат основен приоритет през следващата година и ще отделим повече средства за тях

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието Красимир Вълчев откриха Национален форум за иновации в образованието, който се провежда в София Тех парк. На него ще бъдат представени иновации от българските училища и проектът за развитието през 2019 г.

"Иновациите ще бъдат основен приоритет през следващата година и ще отделим повече средства за тях, но колко ще са те тепърва ще се уточнява. В Началото на следващата година предстои да разработим и Национална програма за иновации, която ще цели училищата да си партнират в иновациите. Те не трябва да са самоцел, а да допринасят за подобряването на учебния процес", каза министър Вълчев.

В момента иновативните училища са 294 в 92 общини и в тях действат 340 иновативни проекта.

"Образованието трябва да има хоризонт 15-20 години, а често се случва самата матрица да изглежда като от преди 100 години. Образователният процес се променя, но не и голяма част от съдържанието на учебниците. А много от информацията, от която днешните ученици се нуждаят е в телефоните или компютрите им, на един клик разстояние. Затова е по-важно да развием в тях умението да учат. Тези, които правят нещата като другите ще получат един доход, но тези, които го правят по нов, различен начин могат да получат два, три пъти повече", каза вицепремиерът Томислав Дончев. Той добави, че образование трябва да е първи приоритет не само на правителството, но и на обществото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование