Министър Маринов за Северин Красимиров: Става дума за психично болен човек с необходимост от сексуално задоволяване

Става въпрос за психично болен човек с необходимост от сексуално задоволяване. И заподозреният беше задържан в жилище на майка му в Германия. Към момента Северин Красимиров не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка със заподозрения за убийството на Виктория Маринова.

„Няма да се връщам по отношение на това жестоко престъпление – беше намерена изнасилена и убита млада жена, която е член на борда на директорите на русенска телевизия. Изключително брутално убийство. Незабавно бяха взети необходимите действия по формиране на екип, оглед на местопроизшествието, работа със свидетели“, припомни Маринов.

Той обясни, че по случая са работили както местни полицаи, така и служители на ГДБОП и ГД „Национална полиция“.

„Институтът по психология на МВР също беше включен и те още в първоначалния момент направиха много добър психо профил на евентуалния извършител. Беше направена аутопсия на трупа, бяха взети допълнителни следи. Натискът беше изключително голям, включително и с внушения, които към онзи етап никой не можеше да потвърди с доказателства – че полицията няма да си свърши работата и няма да се води обективно разследване“, коментира още Маринов.

Министърът обясни, че на по-късен етап от разследването са били изведени две основни версии за престъплението, свързани с личния живот на жертвата. „След това вече се фокусирахме върху извършителя, който снощи беше задържан при добра комуникация с германската полиция. Бяха събрани множество доказателства, включително и от видеокамери“, каза още той.

Маринов обясни, че в такива случаи много ясно личи какво е европейската система за сигурност и какво тя предлага при комуникация със страните. „Става въпрос за психично болен човек с необходимост от сексуално задоволяване. И заподозреният беше задържан в жилище на майка му в Германия. Вече текат процедури за освидетелстване на лицето по международната правна помощ. Към момента той не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор. Така че продължава работата по всички версии“, каза той.

Работим по версията за евентуални съучастници и мотиватори на Северин Красимиров за извършване на престъплението, обясни още Младен Маринов.

„По отношение на напускането на държавата от извършителя – престъплението е извършено на 6.10.2018 г. между 11.00 и 11.40 ч. Той е напуснал законно границата на България през ГКПП „Дунав мост“ в посока Румъния“, каза още министърът и посочи, че той е влязъл в Германия с още двама души. „В момента на напускането на страната ние все още нямахме информация, че той може да е извършител. Хубаво е, че граничният контрол го е регистрирал, че напуска и впоследствие достигаме до неговото местонахождение“, обясни Маринов.

„До момента имаме събрани доказателства, които подкрепят в голяма степен, че той е действал ситуитивно и без предварителна подготовка. Това е подкрепено със свидетелски показания. Но работим и по тезата за търсене на негови евентуални съучастници и мотиватори на това престъпление“, каза Маринов.

Преструктурирането на МВР не е маловажно, но за мен приоритет е да оборудваме полицаите с нужната екипировка и да им дадем средства, с които да работят, посочи министърът на вътрешните работи във връзка със спряната за момента обществена поръчка за преструктурирането на МВР.

„И като главен секретар съм участвал в комисиите, където се разпределя ниският бюджет, който имаме като разходи в министерството, а всъщност имаме много сериозни нужди по всички направления. Не омаловажавам администрацията, но смятам, че е крайно време да започнем да осигуряваме полицаите, които работят на терен и в офиси, с необходимото оборудване, което да им даде възможност да изпълняват своите задължения“, каза още Маринов и посочи, че това недофинансиране е довело полицаят да не е оборудван, съгласно европейските норми за неговата лична защита.

„В момента тече оборудване на полицаите със зимни и летни униформи. За мен приоритет е да оборудваме полицаите и да им дадем средства, с които да работят. Но с това не казвам, че структурната реформа е маловажна. Но трябва да дадем устойчивост на системата, за да сработи тя. Професионалните структури изпълняват това, за което са създадени. Естествено правим щатни промени на появилите се нови потребности“, обясни Маринов. Вътрешният министър припомни, че поръчката не е спряна, а е с под условия при наличие за финансиране.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България