Министър Маринов за убийството на бизнесмена Янис Макрис: Ако ни бъде поискано, България ще окаже съдействие на Гърция

Снимка: Архив

България ще окаже съдействие на Гърция по линия на международното сътрудничество, ако ни бъде поискано, във връзка с убийството на гръцкия бизнесмен Янис Макрис, за което има задържан един българин, а втори се издирва. Това декларира в кулоарите на Народното събрание министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Вчера бе съобщено, че в южната ни съседка има задържан наш сънародник, а властите издирват втори български гражданин за убийството на местен крупен бизнесмен.

Младенов припомни, че самото престъпление е станало миналата година. Според информация на гръцката страна е задържан български гражданин, "обявен за издирване с тяхна заповед е неговият брат", уточни министърът.

Той увери, че МВР следи ситуацията във Воеводиново заради растящо недоволство там. При всяка промяна ще реагираме своевременно, за да не допуснем напрежение, имаме готовност, подчерта Младен Маринов.

От вчера на границите има допълнителни патрули, има готовност за въвеждане на план за действие при кризи, каза още вътрешният министър.

Маринов обясни, че българските власти следят ситуацията с мигрантите в Гърция. „Имаме информация за подготвяне на миграционни процеси от по-дълго време. Във връзка сме с всички съседни държави. Към момента в Гърция има известно напрежение. От вчера следобед сме усилили нашите граници с допълнителни патрули, имаме готовност за въвеждане и на план, който сме разработили за действие при кризи.

Областните дирекции на МВР също са в готовност. Имаме информация, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и за нашата граница“, заяви вътрешният министър.

Маринов коментира и темата с лицето Тодор Николов, който отправи заплахи към премиера Бойко Борисов в социалната мрежа. „Беше установен и задържан във Варна с полицейска заповед. Оръжието се оказа, че е въздушно, което беше иззето и му беше направена експертиза“, обясни той. Маринов обясни, че всеки един такъв сигнал се проверява.

Вътрешният министър посочи още, че вчера на протест пред Министерски съвет са задържани няколко криминално проявени лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България