Министър Младен Маринов: Към момента се работи по проект за осигуряване на наблюдението на още 59 км от границата с Турция

Снимка: Архив

Към момента се работи по проект за осигуряване на наблюдението на още 59 км от границата с Турция. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос относно интегрирана система за охрана на границата с Република Турция.

„За повишаването на сигурността на граничното наблюдение по границата с Турция е изградена и силно се използва интегрирана система за наблюдение. Тя е изградена в две фази, а в момента се изгражда и трета. Първата е разположена между ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“ и е въведена през 2013 г. със средства от Фонд „Вътрешна сигурност“ и в момента функционира в пълния си капацитет. От същия фонд са осигурени средства и за извънгаранционна на същия параметър и предстои провеждане на обществена поръчка“, заяви Маринов.

Той посочи, че втората фаза е разположена в зоната между ГКПП „Лесово“ до устието на река Резовска. „Тази част е в работно състояние и се използва активно в граничното наблюдение. За следгаранционното й поддържане са осигурени средства по Фонд „Вътрешна сигурност“, като към момента предстои обществена поръчка. Към момента се изпълнява и договор за разширение на интегрираната система за наблюдение по българо-турската граница – става въпрос за третата фаза, която включва изграждане на сензорни линии в участъците, непокрити от другите две фази. Така ще се осигури наблюдението на още 59 км от държавната граница“, заяви вътрешният министър и посочи, че допълнително ще се ангажират и нови пет стационарни поста за техническо наблюдение, които са изградени по други проекти.

„В районите, които са непокрити от системата за охрана, се използват мобилни системи за наблюдение чрез полети с хеликоптери, които са оборудвани със системи за наблюдение, извършват се и гранично-полицейски наряди, осигурени със преносими системи за наблюдение. Активно съдействие за наблюдение на границата оказва и „Фронтекс“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България