Шведи раздадоха на германците билети за вкъщи

На 22 юни 2018 да почерпят

Отказаха електрическа количка на диабетик с байпас и без крака – ръцете му били здрави

Мелания Тръмп посети деца на имигранти в център на границата с Мексико

Доналд Тръмп: Пълната денуклеаризация на КНДР вече е започнала

80 деца без училищен покрив заради некачествен строеж Родители на протест, община Варна сезира прокуратурата

Димитър Данчев: За какви чужди инвеститори говорят управляващите, като не осигуряват нормални условия да функционира една индустриална зона?

Конфискуват имоти на избягали бандити В ЕС са иззети само 1,1% от всички приходи от престъпна дейност

Пожар край Пловдив изпепели стотици декари житни блокове

Вируси може да създават условия за появата на болестта на Алцхаймер

Четири хеликоптера извозваха туристи, блокирани на швейцарски връх заради авария на лифт

Полиците „Каско“ може да поскъпнат

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 22 юни 2018

Съдът отхвърли иска на „Антикорупция“ за отнемане на 3,6 млн. лв. от осъдения до живот Георги Вълев Делото е било прекратено, защото проверката на КПКОНПИ продължила повече от 10 месеца

Уволниха директорка заради скандална торта (обзор)

Министър Нанков видя как се възстановява Хитрино: Дъжавата направи повече от разписаното по закон (СНИМКИ)

Министър Николай Нанков се срещна с кмета на Хитрино Нуридин Исмаил/вдясно/ и обиколи населеното място, за да види как върви възстановяването му. Снимки Цветелина Георгиева

ХИТРИНО. От кореспондента на “Труд” за Шумен

Точно година след адската жп.катастрофа, която погуби 7 души в шуменското село Хитрино, преобърна живота на стотици и срина имотите им, за да види докъде е стигнало възстановяването, в неделя дойде и министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Оценката му бе категорична: “Държавата направи много повече от това, което има разписано по закон и морални правила. Осигури финанси не само за еднократни помощи, а и за въстановяване на щети по частни собествености. Осигури и сердства за възстановяване на публичната инфраструктура държавна собственост”. Освен това общината е подпомогната да кандидатства по линия на ЕС. Както “Труд” писа, за Хитрино бяха отделени 10 млн.лв. от държавата, още 10 млн.евро от ЕС, БЧК събра от дарения 2 млн.лв., а по сметката на кметството постъпиха 900 000 лв. от фирми и граждани.

Министър Нанков благодари на Камарата на строителите и на фирмите, които под нейна егида вече са издигнали 9 къщи. Още една, финансирана от ГЕРБ, е готова. “Ако има забавяне, не е по наша вина, има административни процедури, които трябва да се спазят. Всички фирми, каквото поеха като антажимент, го изпълниха. Благодаря на Камарата на архитетките и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране”, каза Николай Станков, шеф на строителната камара. И обясни, че всеки дом е изграден по европейски стандарти. Външните изолации са със сайдинг – дълготраен топло, хидро и шумоизолационен материал.

Още 13 къщи се строят със средства от държавата – 7 от тях са на груб строеж до покрив, три се бавят, заради вещно-правни отношения.

Преди да нагледа строежите министър Нанков се срещна с кмета на община Хитрино Нуридин Исмаил и Обществения съвет, който разпределя средствата за пострадалите според нуждите им. Дадоха му пълни гаранции, че всяка една щета е оценявана коректно. “Повече може да сме дали на някого, но не и по-малко”, увери го кметът.
Според министър Нанков органа Обществен съвет е най-адекватният начин за разходване на публичен русурс. Но коментира, че “винаги, когато говорим за публичен ресурс и средства, ще има недоволни. Но ако критерите са обективни, ако наистина на база на обективните нужди са изразходвани, какво повече от това би могла да направи държавата”. Пред журналисти той коментира, че е убеден, че ресурса се разходва целесъобразно. Въпреки това всяка претенция ще бъде проверена.

“Не трябва подобни трагедии да разединяват”, каза министърът. Благодари, че първите дни обединиха цялата българска нация и тя не трябва да остава с горчивия вкус, че има субективно разпределяне. Докато беше в Хитрино, министър Нанков разговаря по телефона и с премиера Бойко Борисов и каза, че ще му представи пълен отчет какво се случва в селото.

Идната неделя, на 17 декември, община Хитрино подготвя голям курбан и тогава ще бъдат връчени ключовете на първите новодомци.

Рейхане Рагуб:
Благодая ви от съце

“С толкова много изгаряния всички се чудят как съм на крака, но аз ще съм на крака до последно, докато имам силата. Благодаря ви много от сърце за това, което направихте за мен” – обърна се към представителите на ГЕРБ в неделя Рейхане Рагуб, която загуби майка и баща при трагедията на 10 декември. Парламентарната група заплати изграждането на нов дом за нея. До къщата тя посрещна просълзена министър Нанков, кметът на Шумен Любомир Христов и депутатите от ГЕРБ д-р Румен Генов и Димитър Александров. Единственото й желание е сега край новия дом да се изгради солидна ограда от блокчета, а да не бъде телена. Защото в къщата ще живеят две осиротели момичета – тя и сестра й на 13 г. Това желание ще бъде изпълнено, гарантираха на място от ГЕРБ.
Рейхане благодари специално и на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил. Предстои й поредна операция на очите след месец. “За лечението й няма поблем”, гарантира той. Рейхане е неутешима, заради загубата на двамата си родители, казва, че без тях всичките й мечти са погубени, но продължава напред, заради сестра си.

Шерафедин, мъж на загинала:
Къщи се вдигат, мойта болка няма да изчезне

“Всеки ден като минавам на мястото, където е била фурната, се подновява болката ми. Жена ми загина тук. Къщите ще се оправят, нещата ще потръгнат, някъде ще има неуредици, ще има кавги между хората, но едно ще остане завинаги – моята болка”, казва съпругът на хлебарката Анифе Али/53г./. Досега на него и двамата му сина са изплатени от благотворителни средства чрез Обществени съвет 15 000 лв. “Парите не са всичко, те не могат да ми върнат съпругата”, казва хитринчанина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Една къща се строи за 3 месеца до ключ. А парите за Хитрино пак ги откраднаха парцала Борисов и айдуците му, за това нищо не е направено. Готови са само къщите обещани от строителната камара.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.