Министър Нено Димов: В над 2/3 от държавите в ЕС дишат мръсен въздух

Снимка Пламен Стоименов

Екоминистърът Нено Димов очерта темите, които ще бъдат обсъдени в НДК по време на Неформалния съвет на министрите по околната среда на ЕС.

Той обяви, че днес и утре ще бъдат разгледани три основни теми, предаде репортер на "Труд". Една от най-важните е за качеството и чистотата на атмосферния въздух.

„За първи път, доколкото съм информиран, поне за първи път откакто България е член на Европейския съюз това е тема, която се повдига на толкова високо ниво. Над 2/3 от държавите членки на ЕС имат този проблем и за мен беше изненада да разбера, че досега не е разглеждан на високо ниво", обясни Димов.

„Да видим как може да мобилизираме политическия опит, който има в различните държави за решаване на този проблем", допълни екоминистърът.

Втората тема, която ще бъде обсъдена в рамките на събитието е за така нареченото по-добро регулиране.

„Става дума за опит да бъде синхронизирано законодателството. Така ще се намали административната тежест и различните секторни политики да могат да прилагат законодателство в сферата на околната среда по начин, който да позволява икономическото развитие да е по-лесно и предприемачеството да бъде улеснено. Развитието на икономиката е приоритет и на България, и на ЕС", обясни Димов.

Третата тема от дневния ред е свързана с глобалното затопляне.

https://vimeo.com/264023730

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България