Министър Нено Димов: Да се застроят 200 кв. км от Пирин? Абсурд!

Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 квадратни километра в Национален парк „Пирин“, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в парламента. Димов посочи, че не може да знае дали има скрита причина зад протестите срещу решението на Министерския съвет от 28 декември, с което бе променено Действащият план за управление на парка.

„Зимният туризъм в България като цяло е добре развиван и страната ни може да бъде ски дестинация. Тук разбира се, говорим за Пампорово, за Витоша, а защо не и за други места. Това е свързано с определен тип разрешения и определен инвеститорски интерес. Такъв в момента не е заявен, но е нормално ски зона „Банско“ да се развива. По същия начин трябва да възстановим и Витоша. Мисля, че позицията на правителството се основава на закона и е много балансирана“, каза Нено Димов.

Той отново поясни, че в 45-те процента от територията на НП „Пирин“, за които зелените твърдят, че в тях вече може да се строи, става дума само за водховащания за питейни нужди.

„Разрешава се изграждането на спортна инфраструктура само в 2% и това е естествено за развитието на региона. Паркът е 400 кв. км, половината от него е 200 км. Брюксел е 160 квадратни километра“, каза още Димов.

Тезата за застрояване на 150 квадратни километра бе изказана преди седмица от съпредседателката на групата на зелените в Европейския парламент Ска Келер. Тогава тя цитира тази цифра във въпроса си към премиера Бойко Борисов, който представяше приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Келер обяви данните, вероятно заблудена от българските зелени, които ги разпространяват като част от манипулациите си за Пирин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България