Министър Нено Димов награди победителите Еко-Рали 2017

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи купи на победителите в ЕКО-Рали България 2017 – кръг от Световната е-купа на FIA. „Уверен съм, че това събитие ще става все по-мащабно и ще е част от средствата за промотиране на екологичния транспорт, който скоро ще замени двигателите с вътрешно горене, така както тези двигатели са заменили парните машини в миналото“, заяви министърът в приветствие към участниците в състезанието.

Димов връчи новоучредената към ралито „Купа на общините” на екипажите с електромобили на общините Столична, Сливница и Самоков, информират от МОСВ. На първо място беше отличен екипът на Община Самоков - Георги Сайменов и Александър Иванов, който изпревари отборите на Сливница и София. Във връзка с наградата министър Димов посочи, че общините могат да кандидатстват по нова схема за финансиране на покупката на електромобили, хибриди и оборудване за тях за комунални, социални и други услуги за местното население. За целта е отворена нова схема за подпомагане от Националния доверителен екофонд на стойност 1,3 млн. лв.

Италианският екипаж Валтер Кофлер – Франко Гайони беше отличен като победител в състезанието тази година. Според журито италианците, които са основни претенденти за Световната титла, са се справили най-прецизно с маршрута от София до Боровец и обратно, като са покрили перфектно регулаторните тестове, които играят ролята на специалните етапи, познати ни от класическите ралита.

Второто място отиде за смесения българо-италиански екипаж с пилот Светослав Дойчинов и навигатор Гуидео Герини. Бронза спечелиха Калин Дедиков и Георги Павлов. Награди в Националната Еко Купа в категорията на хибридите взе тандемът Любо Рангелов - Станислав Ганджулов, а Олга Тодорова – Ивайла Дунавска - при колите с алтернативни горива.

Участниците в ЕКО-Рали България 2017 се изправиха срещу маршрут от София през Костенец до Боровец и обратно, като за двата състезателни дни направиха 300-километров пробег по трасето, в което имаше 10 регулаторни теста. В надпреварата се включиха общо 16 автомобила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България