Министър Нено Димов: Не трябва да бъдат пускани на пазара горива, които отделят фини прахови частици

Не трябва да бъдат пускани на пазара горива, които отделят фини прахови частици. Така министърът на околната среда и водите Нено Димов определи пред "Дарик" първия кръг от мерки, които трябва да се предприемат, за да не се стигне до глоби към нашата страна за неспазване на екологичното законодателство.

Той даде пример с изсичането на дърва за огрев, като посочи, че те не трябва да се предлагат веднага на пазара, а да се изчака няколко месеца и тогава отделяните вредни вещества при горенето са поне с 15-20 процента по-малко.

Според министър Димов трябва да се предприемат редица организационни мерки, които, ако се предприемат ще ни доведат до по-малко замърсяване в околната среда. „Трябва да има и строг контрол“, подчерта министър Димов. По думите му 60% от замърсяването идва от битовото отопление, а останалите 40% от автомобили и промишленост.

„По 1 млн. лева на ден губи България в дългосрочен период, заради процедури, които забавят големи инвестиционни проекти“, посочи министър Димов, позовавайки се на доклад, в това число и изграждането на магистрали, включително и магистрала "Струма".

 

Коментари

Задължително поле