Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Министър Нено Димов: След решението на МС на ход е община Банско относно втората кабинка Хотели и ресторанти няма да се строят в Национален парк „Пирин“

Снимки Авторът

БЛАГОЕВГРАД. От кореспондента на “Труд”

“След решението на Министерски съвет за промяна в Плана за управление на НП “Пирин“ на ход е общината. Сега тя има задължението да изработи устройствен план за ски зоната, в който ще има екологични оценки и който ще премине през процедурите за ОВОС. Втора стъпка е преминаването към инвестиционно намерение. В максимално кратък срок общината ще предприеме действия за изработване на този устройствен план.“ Това каза Нено Димов, министър на околната среда и водите, на брифинг в Банско. Той пристигна в курорта и проведе работна среща с кмета на града Георги Икономов, с председателя на ОбС Петър Баряков, с общински съветници, както и с представители на сдружението „Бъдеще на община Банско“ и представители на туристическия бранш и на концесионера.

Държа да кажа, че твърденията на протестиращите еколози, че 48% от Пирин планина ще бъдат изсечени и застроени, са пълен абсурд, подчерта министър Димов. Разрешава се строителство само в 2 процента в парка в Банско и 0.6 процента в Добринище. Разрешението е само за спортна инфраструктура, никакво друго строителство – нито хотели, нито ресторанти.

Устройственият план на общината подлежи на екологична оценка, а конкретните инвестиционни намерения също ще минат на екооценка, на обществено обсъждане, за да се изкажат необходимите становища, каза още министърът.

На 3 януари в 12 ч във фейсбук в лайф стрийм Нено Димов ще отговаря на всички въпроси, за да се изчисти неразбраната или тенденциозно представената информация.

Относно срока за старт и изграждане на втората кабинка, министърът заяви, че ако приемем, че няма да има обжалвания, и след преминаване на процедури – ОВОС, оценка на инвестиционно намерение, обществено обсъждане, и след 30 -те дни за приемане на инвестиционното намерение, строителството едва ли ще стане за следващия сезон. Трябва да предвидим и възможни обжалвания от страна на зелените, допълни Димов.

Решението от 28 декември по никакъв начин не променя останалите части от НП “Пирин”, с изключение на тези 2.6 %, за които е разрешено строителство на спортна инфраструктура, допълни още екоминистърът.

На въпрос възможно ли е заради зелените да се тръгне на ревизия на вече приетото решение, министър Димов заяви: Аз търся баланс, а не компромис с всички. Говоря за баланс между икономическото развитие на района и опазването на околната среда. Развитието на Банско като ски дестинация може да развие и други райони в страната. Имаме възможност за много сериозно развитие на ски туризма в страната и трябва да работим в тази насока, каза Димов.

Кметът Георги Икономов уточни, че Банско, хората и всички жители на региона са истинските гаранти, за да няма изсичане на дървета повече, отколкото е нужно за втора кабинка. Той определи като неверни твърденията, че приетото решение е незаконносъобразно.

ВАС в петчленен състав е постановил, че законът за защитените територии допуска строителство на спортна инфраструктура в защитените територии, обясни Икономов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Браво на МС,а съм сигурна,че и кметът няма да сгреши в решението и преценката си

  2. В никакъв случай не бива да се кляка повече пред зелените безделници. Това са мародери, които не мислят за България, а за себе си.

  3. не се заблуждажайте,погледнете малко на страни,за да чуете и другите.миналата година работих в един френски зимен център-сняг и естествен и изкуствен бол,инфраструктура,съоръжения,600 км писти.имаше хотели,които цял сезон не отвориха поради липса на клиенти…цените горе-долу като в банско,дори по-ниски…разчитаха на местни французи и то от близката долина…

  4. Ако целта е само да се увеличи капацитета на лифта, за да няма опашки, тогава цеко минев може спокойно да премести този лифт във Витоша,където явно има нужда от нов лифт. А на мястото на този в Банско да сложи нов с големи кабинки за 12-15 човека. Но в Булгаристан всичко се прави в името на далаверата, а в случая от сечта на вековната дървесина в Пирин ще спечелят над 1 милиард лева, защото едно такова дърво ще им донесе средно 10 000 евро. Прав е проф. Христова като твърди, че 80% от българите са -д-е-б-и-л-и-. И не на последно място ще разочаровам всички глупци, които вярват, че втория лифт щял да направи туристопотока по-голям. Банско е второстепенна регионална туристическа дестинация и никога няма да е световен мащаб. Погледнете и вижте, че 90% от туристите в Банско са уикенд туристи от Гърция, Македония, Сърбия и България. В ски дестинации от световна класа няма зависимост от уикенд скиорите. Единствения шанс на концесионера и шайката на Бойко е да спечелят едни огромни пари от сечта на вековните гори на Пирин.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.