Министър Николай Нанков: Нови пари за саниране не се предвиждат

Нови пари за саниране не се предвиждат. Работи се с отпуснатите преди средства, в размер на 2 милиарда лева. това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по БНР.

Той посочи, че се подготвя нова жилищна стратегия, но не пожела да съобщи подробности по нея.

Според Нанков , между 50 и 60 милиона лева от събраните приходи от тол таксите биха могли да отидат за ремонт на общински пътища.

"Бихме могили, а и с колегите от АПИ сме го коментирали, но веднага се пораждат въпросите, че това не е справедливо – т.е. генерираме ресурс и облагаме българските граждани за преминаване през републикански пътища, а ги даваме за общински. Не е справедливо, иначе имат нужда", каза регионалният министър.

Николай Нанков посочи, че целта на МРРБ е постигането на утойчив и самофинансиращ се бюджет. "Въпросът е във всеки сектор да се генерира достатъчен ресурс, който по някакъв начина да го направи самофинансиращ се и устойчив. Такъв ще стане пътният с тол таксите, с ВиК-то ще си имаме проблеми още дълги години, докато не осъзнаем, че наистина нуждите са огромни", коментира той.

На въпрос в кои сектори от дейностите в МРРБ има повече заложени средства, министърът отговори: "За нищо няма да има повече. 18 милиона са ни увеличени приходите. На база на анализ от предишните години сме залагали явно по-минимални нива на приходите от приходните агенции. Събираме повече, отколкото залагаме".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика