Министър Петкова: Българската държава ще участва в проекта АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова Снимка: Архив

"Ние, българските граждани сме собственици на два нови руски реактора, ние сме ги платили на 6.12.2016 г. на база решение на Арбитражен съд по дело, което България загуби", заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова относно проекта АЕЦ "Белене".

Българската държава ще участва в този проект, разбира се, след приключване на всички процедури и когато видим обвързващите оферти на инвеститорите, каза още Петкова.

Министърът допълни, че анализите показват категорично, че след 2030 г. ще има необходимост от нови базови мощности, които не генерират емисии и не замърсяват въздуха, защото това са тенденциите. Нашите въглищни централи обаче остават основна базова мощност за българската енергетика, категорична е Петкова.

На въпрос дали има опасност заради земетръсна зона на територията на централата, което е един от основните аргументи срещу проекта АЕЦ "Белене", Петкова се аргументира с изводите от доклад на Международната атомна агенция (МАЕ) след направени стрес тестове и проучвания.

"Проектът, както и оборудването, отговарят на най-високите изисквания на МАЕ, реакторите са определени от поколение 3+", поясни министърът.

Петкова обясни, че през 2007 г. срокът за нотификация като нов проект на АЕЦ "Белене" е отнел времето от 23 февруари до 7 декември. Така че, има ясни срокове, които са определени в европейския регламент, допълни министърът.

Криза с електроснабдяването няма. Има състояния, в които определени мощности излизат от системата и тогава се активира т.нар. студен резерв, обясни Петкова по повод активирането на мощностите на ТЕЦ Варна.

Министърът коментира и притесненията на българския бизнес относно повишаването цената на тока на свободния енергиен пазар. "Имаме много добър диалог с българския бизнес. Направихме среща с участието на председателя на КЕВР, на БЕХ, на всички дружества от държавната енергетика, за да изясним генезиса на причината цената на електроенергия на свободния пазар да достигне тези нива. КЕВР прави проверка и се надяваме скоро да има яснота по отношение на цената", каза Петкова.

Петкова заяви още, че официално писмо от "Газпром" за преминаването на "Южен поток" през България няма, но има официално прессъобщение по темата. "Българското правителство е постъпило много далновидно в ситуацията с актуализацията на нашата енергийна стратегия. Сега ни предстои да си напишем домашното и тогава да реализираме целите си. Още малко търпение", каза още Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България