На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Министър Петкова временно прекратява концесията на мина “Оброчище”

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Концесионерът на мина “Оброчище” има неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета, които са близо 205 000 лева, каза пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На това основание от правото, което ми дава законът за подземните богатства, от днес временно ще прекратя тази концесия до изпълнение на ангажиментите на концесионера. През този период той е длъжен да изплаща трудови възнаграждения, добави Петкова.

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават, добави още Петкова.

Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им там.

“Това временно спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е и основание да се счита, че периодът, за който ще бъде спрян временно този договор, следва да бъде и задължително увеличен срокът на концесията. Законодателят ясно го е разписал в закона за подземните богатства”, обясни министър Петкова.

Въздухът в мината се влошава, но миньорите продължават протеста. Те очакват властите, за да обсъдят проблемите на мината и неизплащането на пари и да се намери решение. Проверка на главна инспекция на труда показа нарушения, обещано е след 8 юни да бъдат изплатени евентуално заплатите за май.

Колективния трудов договор е подписан, но не са изпълнени записаните договорености в него, завиха миньорите. Затова искаха разваляне на концесията.

Очаква се омбудсманът и представител на министерството на икономиката да пристогнат в мината в “Оброчище”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Куклите на Б.Б. се задействаха…………………За колко процента става въпрос?……………..На Ковачки колко са му задълженията?……………..Пак се задава Страсбург, но за много пари……………..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.