Дневен хороскоп на Алена за неделя, 26.01.2020

На 26 януари 2020 да почерпят

„Боинг 777X“ излетя за първия си полет (ВИДЕО и СНИМКИ) Той е най-големият пътнически самолет с два двигателя в света

Над 100 коли са изгорели в пожара в автоморгата в Хасково, прокуратурата разследва случая

В Китай произвеждат по 8 милиона маски на ден заради коронавируса

Стоил Славов станал жертва на разпада на СИК 16 г. след бомбата в асансьора на ул. “Джеймс Баучер” убиецът е неизвестен

Тръмп представи логото на Космическите войски на САЩ

Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Степан Хиндлиян: С Божков можем да намерим вариант да спасим „Левски“

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Министър Петкова: Доставка на 100 млн. куб. м. втечнен газ е договорена за януари

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Реализираните проекти в енергетиката дават възможност България да запази своето стратегическо място на енергийната карта на Европа, а българските граждани и бизнес да се възползват десетилетия наред от конкурентни доставки. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, отчитайки свършеното през годината в рамките на заседанието на Министерския съвет. По думите й, през годината е поставено началото на ключови проекти както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката.

На 21 октомври приключи първият етап от разширяването на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница, посочи министър Петкова. Тогава бяха въведени в експлоатация първите 11 км., които свързват България и Турция, изградена бе и газоизмервателна станция до компресорна станция „Странджа“. В момента при пълна мобилизация продължава работата на нов 150-километров участък. Доставени са повече от 16 500 броя тръби, които покриват трасе от 200 километра.

През годината беше даден старт на строителството на интерконектора Гърция-България. Благодарение на държавната гаранция в размер на 110 млн. евро, е договорено финансиране при много добри условия от Европейската инвестиционна банка и финансово проектът е напълно осигурен, стана ясно от думите на министър Петкова. В момента се работи по разчистване на трасето и изграждане на временни лагери на територията на Гърция и на България.

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки от други източници, включително и САЩ, в размер на 403 млн. куб. м. втечнен природен газ. За януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

Стартът на борсата за търговия с природен газ бе изтъкнат от енергийния министър като реална стъпка за по-конкурентни доставки за българските потребители.

В областта на електроенергетиката успешно бе удължен животът на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ и той вече разполага с нов десетгодишен лиценз за работа, след като през 2017 г. и пети блок получи нов лиценз.

В рамките на процедурата за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ бяха подадени 13 заявления и преди броени дни бе обявена кратката листа на участниците. Интересът към процедурата дава основание да бъдем оптимисти за успешното й завършване, посочи министър Петкова.

Финализирана е работата по Интегрирания национален план „Енергетика и климат“ и, след като беше обсъден със синдикатите и народните представители, предстои до края на годината той да бъде изпратен в Европейската комисия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.