Два пъти се увеличава срокът за плащане на сметки за ел. енергия

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Иван Иванов, КЕВР: Спиране на плащането на битовите сметки ще е катастрофално

Дали сме указания на ВиК операторите да преустановят снемане на показания на битовите абонати. Мярката ще е до 29 март, съобщи на брифинг Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Потребителите трябва да направят самоотчет на водомерите и да го съобщят на ВиК операторите чрез интернет страницата, есемес или телефон, така че да се ограничи личният контакт между инкасатори и потребители.

Ще се залагат и служебни резултати на базата на предишен период, където няма подаден самоотчет.

За да няма струпване на хора, се препоръчва на потребителите да плащат сметките чрез електронен превод, банково плащане, чрез "Български пощи", касите на ВиК-операторите или "Изипей".

В помещенията, където са касите, ще се допускат определен брой хора и ще се дезинфекцират.

ЕРП-тата преустановяват всички дейности по рехабилитация на мрежата, освен неотложните аварийни ремонти. Така подаването на електрическа енергия ще бъде гарантирано, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Ще се предприемат мерки за удължаване на сроковете за плащане на сметки, като се прави разсрочване. Срокът по общите условия по договорите се удвоява, добави тя.

Започват проверки на всички болници в страната, които има собствени системи (генератори) за генериране на ел. енергия.

Дружествата ще стимулират клиентите си да плащат сметките си по интернет, както и да контактуват там с доставчиците по възникнали въпроси, обясни министър Петкова.

По отношение на възрастните хора са предвидени няколко мерки: създава се организация за допускане на такъв брой клиенти в потребителските центрове какъвто е броят на работещите каси; засилват се дейностите по дезинфекция.

Ако се стигне до спиране на плащенето на битовите сметки, това би било истинска катастрофа, предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов. По-рано от БСП внесоха официално подобно предложение в Народното събрание.

Коментари

Задължително поле