Крушарски събра „Локо“ (Пд) на обяд

Станимир Стоилов поема тим в Китай

Над 200 изложители представят свои изделия на Осмия национален събор на овцевъдите Проявата традиционно ще е край Петропавловския манастир над Лясковец

Изложба разказва за Шумен в парламента

Вижте на кого кой номер се падна на жребия за бюлетината на евровота ГЕРБ ще е №12, БСП - №18

Деца сътвориха красота в Благоевград

Учени откриха опасни бактерии в електронните цигари

КПКОНПИ проверява Красимир Каракачанов за недекларирани имоти

Апелативният съд в Търново върна делото „Червеите“ за ново разглеждане от първата инстация

Министър Желязков: Създадена е организация за контрол по време на предстоящите празници

Област Монтана намаля с 2577 души

6 г. затвор за трафикант, удавил шестима иракчани

Зам.-министър Нанков: Магистрала „Хемус“ може да бъде готова през 2023 г. През юни започват процедурите за последните 90 км

Поставят прегради срещу самоубийци на две метростанции в София

Чуждестранни студенти с български произход от Медицинския университет в София поставиха проблемите си пред вицепрезидента

Министър Петкова: Предприели сме мерки по случая в Дивотино много преди БСП да се заинтересуват

Снимка: Архив

Много преди колегите от БСП да се заинтересуват по случая в Дивотино, ние сме се задействали и сме предприели необходимите мерки. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти във връзка с недоволството в Дивотино и атаките на опозицията срещу управляващите.

Петкова обясни, че на 27 март в Министерство на енергетиката е постъпилп писмо от Областна служба по земеделие – Перник, с което те информирали, че започват проверки във връзка със сигнал на граждани от Дивотино за нарушения по отношение на изпълнението на концесията. „В резултат на този сигнал, който беше подаден, веднага в рамките на следващия ден извиках в Министерството колегите концесионери“, посочи министърът. След срещата тя е издала разпореждане за преустановяване на действията, свързани с напредъка по минните дейности в участъка, където има неясноти за статута на земята.

„Така че ние много преди колегите от БСП да се заинтересуват сме предприели необходимите мерки. В този участък е спрян целия процес, така че да могат хората да бъдат спокойни“, заяви Петкова.

Тя обясни също, че концесията в е станала факт с решение на Министерски съвет от ноември 2003 г., когато БСП са част от правителството. „Даже мисля, че имаха и вицепремиер. Те са наясно с предоставянето на тази концесия“, каза министърът на енергетиката.

По думите й в това число е определен срокът на концесията – 10 години и с опция за удължаване с още 15. „Нещо повече от 2004 до 2007 г. има три анекса, които са подписали колегите от БСП. Това са фактите, а що се отнася до удължаването на срока за концесията, в Закона за подземните богатства няма определен срок, кога точно трябва да бъде депозирано такова искане на съответния концесионер“, допълни Петкова.

Тя уточни, че искането за удължаване на срока на концесията е постъпило в рамките на правителството на „Орешарски“. „На 12 февруари 2014 г. е постъпило искане от концесионера за удължаване на срока на концесията с 15 години. Всички министри изразяват положително становище. Единствено Министерство на финансите изразява опасения, че има неплатени задължения към февруари 2014г., които са над 4 млн. лв. Това са концесионни възнаграждения, които не са били събрани. През месец май 2015 г. беше подписано споразумение с концесионера, беше сключен договор за цесия, през юни успяхме да съберем тези вземания за бюджета, които включват и лихвите“, допълни министърът на енергетиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.