Министър Петя Аврамова: Въвеждането на тол системата ще помогне за подобряване на пътната безопасност

Въвеждането на тол системата ще помогне за подобряване на пътната безопасност. Очаква се тя да генерира сериозен ресурс, който ще бъде инвестиран в нови пътища и рехабилитация. Това каза в Банско регионалният министър Петя Аврамова, която откри семинар за оперирането на тол системите в Европа, предаде БНТ.

В семинара участие взеха пътни експерти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия, от които страната ни ще черпи опит при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси от 2019 година. Все още не е ясно за кои пътища в страната ще се събират тези такси. Не е ясно и колко ще струват.

"Доста от нещата са свършени, труден старт на въвеждането на тол системата. Има избран изпълнител, но голяма част от дейностите са работа на АПИ, която трябва да въведе тази тол система. Към АПИ ще има и звено тол управление. Предстои назначаване на работещи в това тол управление, като 240 от тях ще бъдат в самата система за управление, а останалите ще бъдат в районите в цяла България като контролни функции, хора, които ще упражняват с автомобили контролни функции по пътищата в страната", каза Аврамова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България