Министър Пламен Узунов присъства на поклонението в памет на баретата Емил Шарков

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов във вторник присъства в Лясковец на поклонението в памет на командоса Емил Шарков, който преди 3 г бе застрелян от упор от Петко Петков, чиито дом спецполицаи атакуваха, за да изземат незаконното му оръжие. Бащата на командоса-Емил и вдовицата му Милена също пристигнаха з помена.

Панихида пред мраморната плоча на спецполицая в двора на училището отслужи енорийският свещеник на Лясковец Богдан Арабаджиев, също бивш полицай и барета.

sharkov1„Ще почитаме вечно героя, дал живота си и личното си щастие за децата на нашето училище! Той бе забележителен, добър и достоен пример за тях", каза директорът на лясковското учебно заведение Даниела Арабаджиева.

С едноминутно мълчание всички преклониха глави пред паметта на Шарков. Венци и цветя бяха поднесени от семейството му, от министъра на вътрешните работи, от колегите му от СОБТ, от Община Лясковец, от Община Велико Търново, от местните парламенти в Лясковец и във Велико Търново, от ОД на МВР и от училището.

Вдовицата на загиналия командос Милена Шаркова съобщи, че е сред съорганизаторите на благотворителен концерт в помощ на деца на загинали полицаи, който ще се проведе на 7 май в Двореца на културата и спорта във Варна. След смъртта на съпруга си Милена Шаркова учреди фондация „Емил Шарков“, която помага на деца на загинали служители на МВР. Каузата е набиране на средства за организиране на детски лагер.

„Миналата година организирахме страхотен едноседмичен лагер. Събрахме 26 деца и техните майки. Тази година амбицията ни е да се съберат повече деца на загинали полицаи, за да се поддържа жива връзката между тях и за да се споменава за техните бащи герои“, посочи Милена Шаркова.

Тя допълни, че именно положителните каузи, които фондацията организира, поддържат името на съпруга й живо. „С фондация „Емил Шарков“ искам да продължа делото на Емо. Както той помагаше, докато беше жив на всички, които имаха нужда, така, в негова памет, и аз искам да помагам на деца на загинали полицаи и хора в нужда“, заяви Милена Шаркова.

След тържествения ритуал министър Пламен Узунов бе лаконичен в изявленията си и призна, че се чувства много разстроен в днешния ден. Той каза, че комисар Атанас Илков, който е един от отговорните лица за специализираната акция в Лясковец, която след трагедията бе окачествена като „неуспешна“ и по онова беше шеф на отдел „Криминална полиция” в ГДНП, в момента е начело на ОД на МВР в Пловдив. Той временно замества директора на полицията там, който е в отпуск по болест. „Няма човек, който е заел висок пост в Пловдив, директорът там е в отпуск по болест и това наложи някой да го замества. Следващият в йерархията е именно колегата, който е упълномощен да командва дирекцията", уточни Узунов.

Той коментира, че на българо-турската граница всичко е спокойно по отношение на конфликта между Холандия и Турция и засега няма опасност от увеличаване на бежанския натиск.

„Относно позицията на българското правителство и Външно министерство, ще вземем отношение по дипломатичен ред. Следим ежедневно обстановката и ако установим нещо тревожно, ще реагираме да усилим нашите сили там", коментира кратко Пламен Узунов.

Коментари

Задължително поле