Министър Порожанов: Африканската чума по свинете може да е пренесена с фуражи, доставени от заразени зони

65 са умъртвените животни по хуманен начин в провадийското село Тутраканци след двете положителни проби за африканска чума. Това съобщи във Варна земеделският министър Румен Порожанов, който преди това се срещна с премиера Бойко Борисов.

Предварително се е очаквало да бъдат умъртвени 30, но явно останалите са нерегистрирани, което е проблем на много населени места. 50 на сто от животните във Варненско не са регистрирани, каза министърът и изрично посочи, че техните стопани няма как да бъдат обезщетени.

Вече се извършва дезинфекция и благодарение на съвместните усилия с полицията не се допуска движение на автомобили и хора през района. За моя изненада във фризерите има много продукти, които туристите си носят, включително и сурово месо да си пекат, каза Порожанов.

Утре се очакват да излязат резултатите от пробите в другото провадийско село Бозвелийско, което в 3-километровата зона на откритата африканска чума.

В понеделник се свикват щабовете по превенция в Русе, Силистра и Добрич. Мерките ще бъдат обсъдени и с кметовете на населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България