Министър Порожанов: Има разбиране от Ливан за намаляване или зануляване на митата на млечните продукти и меда

Имам разбиране от Ливанска страна да намалим и занулим митата на млечните продукти и меда, тези дни ще си официализирам кореспонденцията с тях. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред "Дарик".

Той обясни, че това са основните продукти, които в момента имаме възможност да изнасяме и са с мита. Министърът уточни, че износът на България в Ливан е свързан със зърнени продукти и сирена.

„Сирената и кашкавалите имат мита 24 и 28%. Подобен е процентът на мито на българския мед. Зърното е с нулеви ставки“, поясни Порожанов.

„Независимо от това в момента има сделки, свързани с ливански инвестиции в България в млечния сектор. Определено има търсене на продукти в Ливан“, коментира земеделският министър и допълни, че там има 2 млн. сирийски бежанци, които надграждат над 4-милионното население и то близо отива към 7 млн. с всички останали общности и диаспори.

На въпрос кой ни е конкурент в Ливан, Порожанов поясни, че Турция и Унгария използват по-ниски мита за млечни продукти. „Ливан също е сериозен производител, особено на плодове и зеленчуци. Така че в контекста на насърчаване на търговския стокообмен, ще съпортваме след два три месеца“, посочи Румен Порожанов.

„Поканил съм техния министър, за да представи ливанският бизнес своите хранителни стоки в София, да се направи нещо като малко изложение. Така че има перспектива и не само с Ливан, но и с останалите арабски страни“, каза още министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България