Министър Порожанов: Умъртвени са всички животни от последните три останали стада в село Шарково

В Болярово все още не са взети проби

Умъртвени са всички животни и от последните три останали стада в село Шарково. Това каза на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. „В село Шарково към момента трите стада – две по-малки с около 15 животни и това, което е с козите с около 140 животни, вече са умъртвени по хуманен начин и загробени“, каза още Порожанов и посочи, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила. „Едно от тези стада е на баба Дора и тя както всички, ще получи обезщетение. Това ще стане до една седмица, а за всички останали в Шарково, чиито животни преди това бяха умъртвени, изплащането ще стане утре“, обясни министърът.

Той припомни, че в трите населени места – Шарково, Странджа и Краново, бяха потвърдени 22 положителни проби. „Което означава, че там независимо от това, че не всички стада са с положителни проби, поради контактност, трябваше да се подходи по този начин. Това е начин, потвърден като правилен от Европейската комисия, която беше при нас. В петък бяха платени обезщетенията в Краново и Странджа, а утре ще бъдат изплатени и в Шарково“, каза той.

Порожанов обясни, че последните три двора, в които имаше животни, ще бъдат дезинфекцирани днес, а до дни ще започне и самото изчистване на оборите.

В Болярово все още не са взети втори проби от животните, каза още Порожанов. „За мен поведението на тези стопани в Болярово не е нормално. Лично гарантирах на хората, че заповедта за евтаназия ще бъде спряна, докато не се вземат втори проби. Те поискаха втори ветеринарен лекар – и това изпълнихме“, каза още министър Порожанов и посочи, че за него е непонятно, защо все още има стопани, които отказват втори проби.

Министърът обясни, че в Шарково, където днес бяха евтаназирани всички стада, предвид риска в района, проби ще продължават да се взимат на всеки 20 дни. „Сега това става на зона от 10 км, като тя ще се разшири на 20 км“, посочи той. На въпрос кога жандармерията ще се изтегли от селото, Порожанов отговори: „В момента, в който се направи дезинфекцията на трите стопанства“. Земеделският министър обясни още, че стопаните ще получат обезщетение дори и за нерегистрираните си животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България