Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич поиска пакетиране на Балканските държави за членство в ЕС

По време на пленарното заседание председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич отново отбеляза, че България първа е признала държавата им. Звиздич подчерта, че приоритетите на Босна и Херцеговина са борба с корупцията и тероризма, икономическо развитие и европейска интеграция. Заяви, че очаква ЕК да приключи работа по въпросника , отговорите им били над 20 000 стр. Той подчерта, че са предприети над 200 икономически реформи.

Звиздич заяви, че Босна и Херцеговина са в много добри отношения със съседите си и често се срещат с ръководствата на шестте държави от Западните Балкани. „Миналото е минало”, гледаме в бъдещето”, каза премиерът на Босна и Херцеговина. Той призна, че има проблем с Косово и че Босна няма да го признае, но ще работи за задълбочаване на търговските отношения с тях. Премиерът на Босна и Херцеговина се оплака, че пътуването от Сараево до Скопие отнемало 6 часа заради лоша инфраструктура.

„Босна и Херцеговина принадлежат към Европа, ние сме европейски хора и искаме да сме част от Европа. Тук сме толерантни, приемаме се каквито сме. Не приемаме в бъдещото разширяване да се приемат определени страни, искаме Балканите да влязат в ЕС като пакет.

Звиздич заяви, че 78 % от хората в Босна и Херцеговина искат да са в Европа. „Това е нашето послание. Всяко друго писание е лъжа и инсинуация”, подчерта той и не скри, че има опити на от други страни да врияят в различна посока. „Очакваме помощ от вас с вашето европредседателство” , обърна се към Борисов Звиздич. На няколко пъти по време на пленарното заседание той отправя това послание към нашия премиер. „Много хора говорят от името на Босна и Херцеговина и заблуждават ЕС, вие г-н Борисов, разкажете на европейските партньори истината”, призова Звиздич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика