Министър Танева: Очакваме нови огнища на африканска чума по свинете

Министър Десислава Танева. Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Очакваме, че ще има нови огнища на африканска чума по свинете. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред депутатите по темата за чумата по свинете.

"Процесът по разпространение на това заболяване е много активен. Юли-август и донякъде септември е пикът на това заболяване като проявление в крайна фаза. Нормално е да очакваме, че ще има нови огнища към настоящия момент", каза тя.

"Към днешна дата имаме регистрирани 21 огнища при домашни свине в 6 области: Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Седем от тези огнища са установени в рамките на активния надзор на БАБХ и взетите проби. Две индустриални ферми са засегнати", каза още Танева.

По повод евентуални обезщетения на засегнатите стопани министърът припомни, че към момента такава подкрепа за личните стопанства няма как да бъде финансирана и одобрена от европейските власти, тъй като стопанствата са нерегистрирани. Танева изтъкна, че в зависимост от посоката на решение, МЗХГ ще обяви вариант за подпомагане.

Коментари

Задължително поле