Министър Танева: Трябва да формулиране основните национални приоритети за новата ОСП

Важно е да се обединим около основните национални цели и приоритети, за да бъдат заложени в новата Обща селскостопанска политика. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. Тя допълни, че интересите са разнопосочни и трябва всички да защитаваме приоритетите на България, за да бъдат заложени в програмирането, съобщиха от МЗХГ.

„Днешната среща е предварително обявена при встъпването ми в длъжност като министър и е част от прозрачната политика на Министерството, както и ангажиментът, който поех към Вас за открит дебат за бъдещето на ОСП“, посочи министър Танева. Тя уточни, че срещите ще бъдат регулярни в зависимост от напредъка по преговорите. По отношение на законодателния процес в Европейската комисия, министърът на земеделието коментира, че SWOT-анализите са първата стъпка, която трябва да бъде направена от страна на България. „Възложили сме на Аграрния университет в Пловдив и на Университета за национално и световно стопанство да изготвят другите два анализа - за околната среда и селските райони. Очакваме те да бъдат готови в края на годината. Без тях не можем да започнем работа по националния стратегически план“, обясни министър Танева. По думите й провеждане на втора подобна среща, на която да се представи напредъкът по програмирането, може да се организира до края на годината, предвид предварително заявените от ЕК срокове за приемане на Многогодишната финансова рамка и графикът за финализиране на анализите.

По време на срещата, Десислава Танева представи новосформираната Координационна група за изготвяне на Стратегически план за ОСП към МЗХГ и механизмът за комуникация със заинтересованите страни. Ръководител на звеното е Мария Христова, а в състава са включени заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, както и експерти от отделните ресори. „Възложихме тази отговорна задача на хората, които са най-креативни и с най-добрия капацитет, за да защитят Вашите интереси“, категорична бе министър Танева. Тя каза още, че на срещата присъстват и експерти от Постоянното представителство на Българя в Брюксел, които ще са отговорни за съответните теми. „Надявам се днешната среща да премине в конструктивен диалог и да се разсеят съмненията, които витаят в земеделската общност, че се прави нещо което не е видно. Ще получите и информация до къде са стигнали останалите държави-членки“, допълни министърът на земеделието.

Коментари

Задължително поле