Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Министър Танева: 430 000 птици са заразени с птичи грип, над 300 000 вече са умъртвени

Снимка: Архив

Към днешна дата са регистрирани 59 огнища на птичи грип, от които четири са при диви патици, а всички останали са при домашни птици, най-вече патици, обяви министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред „Дарик“.

По думите й огнищата са съсредоточени в 9 области на страната, но основният интензитет на огнищата е в област Пловдив.

„Заразените птици в тези 59 огнища са 430 000, като над 300 000 от тях към вчерашна дата са умъртвени, другите до тази вечер също ще бъдат умъртвени“, каза още министър Танева. Тя обясни, че собствениците на умъртвените птици ще бъдат обезщетени от държавата. По думите й отпуснатата сумата ще им позволи да продължат дейността си, но след като минат съответните карантинни срокове – поне един месец.

„За един месец трябва в радиус от 3 км да не бъде открито нито едно ново огнище. Защото с откриването на ново огнище тези срокове пак се възобновяват“, обясни министър Танева.“Инфлуенцата при птиците е икономически много тежко заболяване, тъй като смъртността е много висока. Второ вирусът е много виролентен – той се разпространява много лесно и единствената борба с инфлуенцата е физическото умъртвяване на птиците, за да не разпространяват тази зараза“, каза още Десислава Танева. По думите й няма ваксина срещу тази форма на птичия грип. „Единствената превенция и срещу това заболяване е стопанствата, които отглеждат животни да са въвели всички мерки за био сигурност“, категорична бе министър Танева и отбеляза, че във всички 59 огнища на птичи грип мерките за био сигурност са били компрометирани.

По думите й най-важното в случая е, че инфлуенцата по птиците не застрашава здравето на хората. „Човек не може да се зарази, потребявайки пилешка храна, дори да е било заразено местото или то е от заразени птици. След като то мине термична обработка, няма никакъв риск“, обясни министър Танева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Важното е, че цивилизованото ни общество ще избие хуманно тези птици дет биват също така хуманно отглеждани във ферми с по > 7000 пилета в едната.
    Отделно, че обществото дружно ще плоти на фермерите щетите, защото не е редно фермерите сами да се застраховат с пари от европейските субсидии.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.