Министър Теменужка Петкова: Избираме фирмите за АЕЦ „Белене” до края на месеца (обзор)

Теменужка Петкова участва в церемония по пускане в експлоатация на два нови роторни багера в “Мини Марица-изток”.

Няма опасност от газова криза

В края на месеца ще бъде обявен списъкът от компании, с които държавата би желала да води преговори за АЕЦ “Белене”. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

“След това ще отправим покана за подаване на обвързваща оферта. Ако постъпят такива, ще започне самият процес по водене на преговори. След това ще имаме яснота дали ще постигнем съгласие между това, което ние сме заложили като изисквания и това, което е оферирано, уточни тя.

По повод прогнози за 60% недостиг на природен газ в случай, че Русия спре доставките към Украйна от 1 януари, министърът успокои, че България има сключен договор за доставки и няма опасност от дефицит.

“В края на миналата година включихме два много важни проекта, свързани със сигурността на доставките и с диверсификацията на маршрутите. Няма никакъв проблем, свързан с доставките на природен газ”, обясни Петкова и добави, че са налице всички необходими запаси в газохранилището “Чирен” за обезпечаване на есенно-зимния сезон.

Министър Петкова участва в церемония по предаване за експлоатация на два нови роторни багера в “Мини Марица-изток”, които ще оперират на територията на рудник “Трояново - север”. Те са на стойност 25,8 млн. евро. 50% се финансират от Международния фонд “Козлодуй”, а останалите са собствени средства на дружеството.

С цел защита на работата на комплекса “Марица изток”, който осигурява 45% от електроенергията на страната, министър Петкова заяви, че държавата работи по Механизма за капацитет, който ще позволи участие на пазара на всички базови мощности, които произвеждат електрическа енергия.

Коментари

Задължително поле