Миньорите в „Оброчище“ прекратиха протеста, проверките на инспекцията по труда продължават

Днес, около 16 часа, миньорите в мина „Оброчище“ прекратиха  протеста, който обявиха на 3 април заради забавени възнаграждения и ваучери за храна за месец февруари, и с искане за стартиране на преговори за Колективен трудов договор. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Миньорите, които бяха останали под земята, излязоха навън, след като беше подписан Колективен трудов договор между синдикатите и работодателя. Проверката на Главна инспекция по труда (ГИТ) обаче продължава, тъй като все още работниците, работещи при специфични условия на труд, все още не са получили ваучерите си за храна за месец февруари.

Инспекторите ще извършат и проверка по работните места в рудника, за да се проследи дали възстановяването на дейността по подземен добив се извършва според правилата за безопасни и здравословни условия на труд. Всяко по-дълго прекъсване на този вид дейност създава допълнителни рискове за живота и здравето на работещите, свързани основно с опасността от срутване заради постоянния скален натиск.

Такава проверка стартира на 20.03.2017 г., в периода на преустановяване на дейността на рудника заради първия протест. При нея беше установено, че липсва част от металната мрежова обшивка между крепежните рамки в определен район, което създава опасност от възникване на злополуки от падане на обрушен материал. Установена е и липсата на обезопасяване в един участък, което крие риск от падане на хора в галерията. За отстраняване на нарушенията на работодателя са дадени задължителни за изпълнение предписания. Ще бъде проследено дали ще бъдат изпълнени.

По време и на двата протеста ИА ГИТ проследи дали се изпълняват дейностите, които не могат да бъдат прекратявани при временно спиране на подземния добив, като водоотлив, вентилация и т.н. Установи се, че те не са прекратявани.

Заради затруднената комуникация с работодателя, ИА ГИТ потърси съдействие от МВР за осъществяване на контакт с изпълнителния директор. Към настоящия момент, благодарение и на органите на реда, както и по време на преговорите за сключване на споразумение - на 23.03.2017 г., и за подписване на Колективен трудов договор - на 04.04.2017 г., контролните органи на Инспекцията успяха да връчат документите, свързани с административнонаказателното производство - покана, призовка, съставени актове, издадени задължителни за изпълнение предписания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България