Миньорите от рудник „Оброчище" отмениха гладната стачка

Миньорите от рудник „Оброчище" отмениха гладната стачка, която започнаха вчера. Причината е, че заповедта на работодателя работниците да не бъдат допускани вътре, е отменена. Протестът на миньорите обаче продължава до изпълнение на исканията им, предаде БНТ.

40-те миньори, които втори ден гладуваха, напуснаха рудника, а тези, които по график са на смяна - влязоха. Миньорите обаче са категорични, че няма да започнат работа, докато не постигнат договореност с работодателя за увеличение на заплатите, редовното им изплащане и възстановяване на безплатния транспорт.

Тази сутрин при недоволните пристигна и омбудсманът Мая Манолова. Пред протестиращите тя каза, че ще направи всичко възможно за среща между работници и концесионер и за постигане на споразумение между тях.

Мая Манолова: Това, което чух от миньорите и наблюдавам ситуацията, е повече от тревожно. Аз няма как да се съглася, че възнаграждения от 460 лева, каквато е минималната работна заплата, е нормално да получават подземни работници. Това е манганова мина, една от четирите в света, която би следвало при добра експлоатация да дава много добри икономически резултати, така че и мината да се развива, да има инвестиции и хората да получават добри възнаграждения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България