Миню Стайков без обезщетение за ареста му

Миню Стайков беше пуснат под “домашен арест” след две години и половина зад решетките.

СГС отхвърли иск за 30 000 лв. срещу прокуратурата и спецсъда

Софийският градски съд отхвърли исковете за 30 000 лв. на бизнесмена Миню Стайков срещу прокуратурата и специализираните съдилища за нарушаване на правото му на свобода и сигурност. Той заведе дело за причинени вреди заради това, че повече от 8 месеца бил държан незаконно в ареста в нарушение на Европейската конвенцията за защита на правата на човека.

Според бизнесмена, спецсъдилищата механично са потвърждавали най-тежката мярка за неотклонение, заради което той се е чувствал безпомощен и е загубил доверие в институциите. В иска за обезщетение се обръща специално внимание на това, че е претърпял мозъчен инсулт след ареста и не бил пуснат да се лекува в домашни условия, въпреки че в болницата на затвора не е било възможно.

Собственикът на Винпром “Карнобат” беше задържан през 2018 г. и обвинен за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари. След като изтече 8 месечния срок за задържането му под стража, беше повдигнато ново - за злоупотреба с еврофондове. Миналата седмица Апелативният спецсъд освободи Стайков под “домашен арест”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право