Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Мирослав Найденов: Фермерите провокират ЕК с блокадите на българско-гръцката граница

Ако нещо се променя от протест до протест, то се променя към по-лошо и е свързано със задълбочаването на икономическата криза в Гърция. Нещата ще ескалират. Това каза пред БНР бившият министър на земеделието и настоящ председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов.

„Не вярвам гръцките фермери да отидат и на македонската граница, защото целят да провокират Европейската комисия, защото много от исканията им са насочени не към самото правителство, а към ЕК“, прогнозира Найденов. Той допълни, че, блокирайки единствената сухоземна граница със страна-членка, по всяка вероятност фермерите го правят, с цел да бъдат чути в Брюксел.

България би могла да има и по-остра реакция, смята бившият земеделски министър. Външното ни министерството трябва да бъде по-активно, а не да чака да ни застигнат събитията, отбеляза той.

Мирослав Найденов припомни, че е имало предложение да се създаде кризисен център в министерството на транспорта за логистично подпомагане на превозваческите фирми по време на подобен протест.

Времето тази година е по-лошо и смятам, че самите гърци няма да издържат, ако има снеговалеж на границата, тъй като техните протести приличат на нашите събори. За съжаление трябва да разчитаме и на времето, заяви още Найденов.

Част от гръцкото общество е против действията на фермерите. Самите фермери не са единодушни в нагласата им за протести. Това обясни пред БНР проф. Георгиос Плиос, преподавател в Атинския университет, според когото настоящият протест ще има по-ограничен мащаб от предишните.

„Тази линия, тази политика, досега не е довела до някакво сериозно решение. Може би ще трябва да се вземат нови мерки през следващите месеци, нещо, което вероятно ще предизвика политически промени в Гърция. Кредиторите гледат на Гърция като на страна, която трябва да постигне някои резултати и не се интересуват от нашите вътрешни проблеми. Безизходицата на тази политика не води до решения и това е основното, върху което трябва да мислим.“, каза още той.

Много от исканията на фермерите не могат да бъдат удовлетворени, подчерта проф. Плиос, като изтъкна, че сходни искания като тези на фермерите имат и други категории гръцки работници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.