Мирослав Ненков представя кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата

д-р Мирослав Ненков

Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков ще представи официално в Брюксел кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Събитието ще се състои в Постоянното представителство на България към ЕС в белгийската столица.

Кандидатурата на София е базирана на официални данни, постъпили в МЗ от компетентните институции – по отношение на утвърдените от Европейския съвет изисквания за наличие на инфраструктура, достъп до транспорт, училищна мрежа, пазар на труда.

Решението за издигане кандидатурата на София беше взето в края на юли от Министерският съвет. В свое писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерът Бойко Борисов заяви, че това решение отразява ангажимента на страната ни към общите европейски ценности и основополагащи принципи. В писмото Борисов изтъкна предимствата на столицата ни като локация за Европейската агенция по лекарствата и изрази очакване кандидатурата да бъде посрещната и оценена положително.

До 30 септември тази година предстои да бъдат разгледани всички кандидатури и съответствието им с критериите. През октомври постоянните представители на страните-членки в Брюксел ще направят устни презентации на кандидатурите си за домакинство на ЕМА. Окончателното решение ще се гласува през месец ноември, на заседание на Съвет „Общи въпроси“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България