На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Мирослав Ненков: Служебният министър има време за бели, но не и за реформи

д-р Мирослав Ненков

Може ли човек да направи големи бели, докато е служебен министър? „Уха, и още как!” – така отговори известният с чувството си за хумор д-р Мирослав Ненков, който беше здравен министър в две служебни правителства. По БТВ той каза, че назначеният от президента кабинет има три основни задачи – да управлява страната, да не допуска сътресения и да организира избори.

„За големи реформи няма време”, подчерта Ненков, който призова следващия здравен министър за едно конкретно действие – да възстанови работата на Фонда за лечение на деца в чужбина. Според ексминистъра срещу структурата е бил извършен „атентат”, сега тя не работи ефективно и няма публична информация за нещата, които се случват вътре.

По думите на бившия министър всеки на неговата позиция може да получи много ясна информация за резултатите от дадена реформа и ако тя работи добре или най-малкото не пречи, е по-добре да се правят промени чак когато в Министерството на здравеопазването влезе ръководител, който може да поема и политическа отговорност.

„Всяка една голяма реформа ще изисква време, усилия и екип”, подчерта д-р Мирослав Ненков и допълни: „Не може да се вземат управленски решения защото „Аз си го чувствам вътрешно” или „Една жена го е казала на пазара”.

Той призна, че корупционни „намеци” към самия него е имало. „Един и същи консуматив, медикамент на една и съща фирма в различните болници се продава на различни цени. Разходите на НЗОК за онкология растат страшно много, защото: болните са повече, защото ги лекуваме по-дълго или по-качествено, с по-качествени медикаменти? Отговорите на тези въпроси ще кажат колко са големи комисионните”, каза още д-р Ненков.

Според него все пак българското здравеопазване работи добре с ресурса, с който разполага и у нас не се чака толкова за преглед при специалист, колкото, например в Обединеното кралство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.