Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разгради закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Мирослав Ненков: Служебният министър има време за бели, но не и за реформи

Снимка: Архив

Може ли човек да направи големи бели, докато е служебен министър? „Уха, и още как!” – така отговори известният с чувството си за хумор д-р Мирослав Ненков, който беше здравен министър в две служебни правителства. По БТВ той каза, че назначеният от президента кабинет има три основни задачи – да управлява страната, да не допуска сътресения и да организира избори.

„За големи реформи няма време”, подчерта Ненков, който призова следващия здравен министър за едно конкретно действие – да възстанови работата на Фонда за лечение на деца в чужбина. Според ексминистъра срещу структурата е бил извършен „атентат”, сега тя не работи ефективно и няма публична информация за нещата, които се случват вътре.

По думите на бившия министър всеки на неговата позиция може да получи много ясна информация за резултатите от дадена реформа и ако тя работи добре или най-малкото не пречи, е по-добре да се правят промени чак когато в Министерството на здравеопазването влезе ръководител, който може да поема и политическа отговорност.

„Всяка една голяма реформа ще изисква време, усилия и екип”, подчерта д-р Мирослав Ненков и допълни: „Не може да се вземат управленски решения защото „Аз си го чувствам вътрешно” или „Една жена го е казала на пазара”.

Той призна, че корупционни „намеци” към самия него е имало. „Един и същи консуматив, медикамент на една и съща фирма в различните болници се продава на различни цени. Разходите на НЗОК за онкология растат страшно много, защото: болните са повече, защото ги лекуваме по-дълго или по-качествено, с по-качествени медикаменти? Отговорите на тези въпроси ще кажат колко са големи комисионните”, каза още д-р Ненков.

Според него все пак българското здравеопазване работи добре с ресурса, с който разполага и у нас не се чака толкова за преглед при специалист, колкото, например в Обединеното кралство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете