BMW X5 – и по-красив, и по-умен, и по-проходим

Каракачанов: Корупция няма, армията не може да стои гладна "Чашата ми преля за Македония", призна вицепремиерът

Прокурор: Самоубийство е основната версия за смъртта на шефа на КАТ-Казанлък

Валентин Касабов: Манипулация принуди Валери Симеонов да подаде оставка

В Симитли видяха на живо Купата на шампионите, притежание на Реал Мадрид

Спасеният в Пирин младеж: Усетих, че не мога да продължа

Защо Нова година е като тъщата?

ЕК покани Русия и Украйна на преговори за газа

Донецка народна република приведе аемията си в пълна бойна готовност

Валежите продължават и днес

400 оръдия осигуряват ски сезона в Банско Електромобили ще могат да зареждат на две екологични станции

Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Мисионис – градът на апостол Андрей Първозвани Арабинът Ал-Идриси се възхищава на крепостта до Търговище

Един от разкритите квартали на древния Мисионис

 

Вече са открити три огромни раннохристиянски базилики

През 2018 г. се проведоха поредните важни археологически проучвания на важния античен и средновековен град Мисионис край Търговище. Те се ръководят от мен и от моя стар приятел Ангел Конаклиев заедно с младия учен Стефан Иванов. Въпреки моята огромна ангажираност в Източните Родопи, аз поех това бреме заради паметта на покойния ми баща проф. Димитър Овчаров, който пръв започна разкопки тук през 60-те години на миналия век. Но е вън от съмнение, че този обект е много перспективен и затова образно го нарекох „Северния Перперикон“.

Името на града научаваме от съчинението на живелия през ХІІ в. арабски географ Ал-Идриси. Особено важно е сведението, че той е „значителен стар град, който лежи до подножието на една височина във водна и превъзходно положена страна и извлича голям доход от търговията”. Добре се знае обаче, че арабинът използва доста по-стари данни, извлечени главно от римски и ранновизантийски автори.

През тази година разкопките изцяло бяха съсредоточени във вътрешността на главната крепост. Както е известно, тя е издигната през V-VІ в. При първите археологически проучвания от 60-те години на ХХ в. беше разкрита отлично запазената крепостна порта, епископската базилика и няколко високо запазени сгради. Сега разкопките продължиха в южна и източна посока. Оказа се, че там крепостните стени от ранновизантийската епоха също са се съхранили много добре и достигат във височина до 3,5-4 м височина. В тези участъци културните пластове са дебели до 5-6 м. В тях се откриват множество находки от V до ХІV в.

Но може би най-интересна се оказа изследваната от археолозите връзка на Мисионис с един от най-големите християнски светци – св. Андрей Първозвани. Не случайно до този момент тук са открити вече три огромни раннохристиянски базилики.

Изключително важен момент е, че през І в. земите на днешна Североизточна България (в римската административна система слез ІІІ в. провинция Малка Скития) започват да бъдат покръствани от ученика на Иисус Христос и брат на апостол Петър, апостол Андрей. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св. Йоан Кръстител. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Русия и Румъния. Ето защо Руската православна църква го приема за свой покровител. Апостол Андрей основал църквата на Византион, бъдещия Константинопол, поради което и днес Вселенските патриарси се смятат за негови преки наследници. Загива с мъченическа смърт, а празникът му е на 30 ноември (Андреев ден).

Живелият през ІІІ в. Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват и един много любопитен момент. По време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал първи варненски християнски архиерей.

Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство. Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, както и за наследилото го Търговище.

Ние обаче успяхме да докажем този култ по доста необичаен начин, касаещ период от цяло хилядолетие след налагането на християнството по тези земи. При разкопките на Мисионис преди време бе открит оловен кръст-реликварий от ХІІІ-ХІV в. с образите на апостолите Петър, Павел и Андрей. Първите двама са всепризнатите водачи на Христовите ученици, а третият е именно човекът, който лично покръства тукашните земи. С голяма степен на сигурност може да се говори, че в реликвария са се пазели мощи на светеца.

Този паметник обаче ни води към един друг период от развитието на града, когато той става важен център на Второто българско царство. Оказва се, че и тогава е бил жив споменът за великата мисия на големия християнски проповедник.

През лятото на 2017 г. в останките на древната епископска базилика на Мисионис Негово Високопреосвещенство Варненско-Преславският митрополит Йоан отслужи тържествен водосвет. Той с пълна сила може да е приеме като наследник и продължител на делото, започнато от апостол Андрей и ръкоположения от него първи Варненски епископ Амплий преди почти 2000 години.

По време на археологическия сезон 2018 г. дойде поредното доказателство за покръстването на земите на Североизточна България през V-VІ в. На Мисионис бе разкрит уникален за цялата християнска цивилизация паметник. Става дума за пристроен към огромната базилика баптистерий (кръщелня), където възрастните езичници са приемали новата вяра от последователите на апостол Андрей. Уникалното култово съоръжение е разкрито за първи път от моя баща през далечната 1964 г. Тогава обаче няма условия за неговото съхранение и той е принуден за го зарови отново с пръст. Ето че днес заедно с Ангел Конаклиев отново показваме на света една от първите кръщелни в Европа.

Баптистерият представлява четириъгълно помещение с размери 2.20/2.50 м, чиито под е покрит с напълно запазен под от керамични плочи. В центъра му е писцината (кръщелния басейн). Той е с формата на четирилистна детелина със заоблени краища. Съоръжението е дълго 1.20 м и дълбоко 1.00 м. Изградено е изцяло от тухли. При кръщението възрастните езичници са се потапяли във водата, слизайки по стълбището от запад и вече приели християнството, са се изкачвали по другата стълба от изток. Преди това свещеникът ги е поливал със светената вода, символизирайки така Христовото кръщение от св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

Разкритият в Мисионис паметник е един от най-добре запазените раннохристиянски кръщелни в света. За съжаление и той не е подминат от варварските действия на иманярите през 90-те години на миналия век. Тогава те проникват в дълбочина и разрушават едното от стълбищата на басейна. С помощта на община Търговище и на спонсори сега се надяваме той да бъде напълно възстановен и експониран под стъклено покритие. Така любителите на културно-историческия туризъм ще имат възможността да се възхитят на това чудо на древната архитектура.

 

Епископската резиденция

Буквално в последните дни на археологическата кампания за 2018 г. ни очакваше поредната изненада. Северно от базиликата се появиха основите на масивна сграда. Оказа се, че това е резиденцията на епископите на Мисионис от V-VІ в. Така за един сезон ръководените от мен екипи разкриха две такива резиденции – на Перперикон в Родопите и в Мисионис край Търговище.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Колко народна пара похарчи в експодицията
  по прабългарските следи в Алтай и Памир?!
  С дръпнати очи ли сме а! За каква Византия
  бращалевиш бе корифей на фалшивата ни
  история. На теб, наследствения български
  историк, не ти е известно ,че Византия в
  периода от 1 до 6 век не е съществува !!!
  Що за шарлатанство е това “ИДВАНЕТО НА
  ИНДИСНА ДЖОУНС”

 2. Този така наречен „професор“ успя във времето да заблуди не само обществото ни ,но и дилетантите от властта които му дадоха средства, за да стане „професор“ покрай разкопаването /изграждането на град на скалата Перперикон……………Един човек ,който изкупува артефакти от иманярите, за да ги предоставя като негови находки,един човек който използва артефактите, открити от неговите колеги ,за да ги „покровителства“ не може да бъде повече толериран ……………..Жалък е…………….Палячо………….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.