Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Засилени мерки за сигурност в София, фенове на Англия пият от сутринта (СНИМКИ)

„Мерцедес“ пак обезсмисли сезона

„Мисис България Свят“ 2018 Яна Средкова: С корона или без, животът ми е приказка

Ще представя страната на европейския конкурс в Лас Палмас, споделя майката на 3 деца

„Мисис България Свят“ 2018 Яна Средкова ще е нашата участничка на международния конкурс „Mrs. Europe 2019“, който ще се проведе от 3 до 6 октомври в Лас Палмас, Канарски острови. Красавицата засне впечатляващ видеоклип, с който представя себе си и прелестите на България на фона на народна музика, която със сигурност няма да остави безразличен нито един чужденец.

Средкова ще е облечена в народна носия на Мира Бъчварова, рокли на Стоян Радичев, а визията й е изключително семпла и естествена. Средкова е омъжена, има три деца, развива успешен бизнес със здравословни храни. От години тя се е посветила на каузата да помага на семейства с репродуктивни проблеми.

Носителка е на престижни отличия, сред които „Бизнесдама на годината“, „Мис Бизнес на високи токчета“ и др.

– Яна, ти ще представиш България на тазгодишното издание на „Мисис Европа“ на Канарските острови, което започва утре вечер – 3 октомври. Как се подготви за него и с какви чувства тръгваш за това състезание?
– Подготовката протече в няколко етапа в продължение на близо три месеца. Трябваше да се заснеме клип, който да представи както мен, така и страната ни. Наложи се да ходя на уроци по танци… Тръгвам с усещането, че съм подготвена да представя добре и себе си, и страната ни. Надявам се да вляза в петицата. Конкуренцията е много голяма!

– В свой пост във фейсбук написа: „Всяко момиче мечтае за живот в приказка. Аз сбъдвам своята!“ Да бъдеш призната за голяма красавица, това ли е твоята сбъдната приказка?
– Знаете ли, важното е да си красив душевно.Външната красота е дар от Бога, но трябва да се полагат грижи, за да изглеждаш добре. С корона или без, моят живот е приказка. Имам прекрасно семейство, приятели, които ме подкрепят… Животът ни е даден, за да го живеем така, както искаме, както ни харесва.

– Кои са хората, които ти гласуваха доверието точно ти да представяш България на престижния международен конкурс „Mrs. Europe“?
– Искам да благодаря на г-жа Меги Савова, национален директор и собственик на „Мисис България“. Тя е човекът, който ми се довери в това начинание.

– Всъщност как и кога за първи път си даде сметка, че си красива и кои бяха хората, които ти дадоха куража да се явиш на конкурса „Мисис България“?
– Може да звучи нескромно, но харесвам себе си. Това е от голямо значение. Това променя енергията, която носим, която излъчваме и която предаваме на хората около нас. И предполагам, че това е и причината хората да смятат, че притежавам красота и излъчване. Мен не трябва много да ме окуражават, когато си поставя някаква цел. Просто реших и го направих!

– С какво се промени животът ти, след като отнесе короната?
– Старая се да живея по същия начин, както и преди короната. Истината е, че ангажиментите и отговорностите се увеличават значително. Старая се да намирам време както за семейството си, така и за публичните изяви.

– Имаш три деца, самата ти си имала проблеми с щитовидната жлеза след раждането на Александра, но след това на бял свят идват Иван и Дамян. Това е изключителна смелост. Какво те провокира да го направиш?
– Да, бях диагностицирана с Хашимото няколко години след раждането на дъщеря ми. Понесох доста тежко диагнозата и това, че ще пия лекарства до живот. Но в последствие установих, че когато следиш болестта си, ходиш на изследвания и спазваш определен режим на хранене, няма проблем и за последващи бременности.

– Синът ти Иван е имал здравословен проблем. Лекарите не са могли да помогнат и ти решаваш да използваш храната като лекарство и така да помогнеш на детето си. Какви резултати постигна и как е сега Иван?
– Доста тежък път извървяхме и продължаваме да го вървим. Първоначално смятах, че е от поставянето на ваксина, след доста изследвания в България и чужбина все още нямаме категорична диагноза и отговор как и защо някои процеси при него настъпват по-бавно от другите деца, но спазваме и режим на хранене, защото определено чистата храна, която не съдържа глутен, повлиява много добре на организма.

– Малцина знаят, че трите ти деца са от три брака. В какви отношения си с бившите си мъже и те полагат ли подобаващи грижи за децата си?
– Заради доброто на децата, се стараем да имаме взаимоотношения на зрели хора. Отношенията ни да са по-скоро приятелски. И двамата ми бивши вече съпрузи имат други семейства и, надявам се, са щастливи.

– Откога сте заедно с третия ти съпруг и как оцелява вашата връзка?
– Заедно сме от няколко години. Макар и да не обича да говоря за него и никак не иска да е център на внимание, ще споделя колко е специален. Той е мъж с неизчерпаема сила за грижа, любов и подкрепа. В негово присъствие аз и децата сме най-щастливите хора на земята.

– Мъжът ти не те ли ревнува от подиума?
– Не бих казала, по-скоро подкрепя изявите ми.

– Би ли се снимала в еротично списание?
– Интересен въпрос /смее се/. Честно казано, не съм се замисляла.

– Какво е отношението ти към пластичната хирургия? Възползвала ли си се от услугите й?
– Нямам отрицателно отношение. Напротив, даже смятам, че в определени случаи даже е наложителна. Стига човек да не се увлича в желанието си да променя външния си вид до неузнаваемост. Да, възползвала съм се.

 

Деян Василев: Свещеник искаше да заложи манастир, за да си купи джип

Инвестирането в акции или криптовалута крие големи рискове, предупреждава финансовият експерт

Деян Василев е председател на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) и изпълнителен директор на Creditland, водещ кредитен посредник в България. Стартира фирмата през 2006 г. и ръководи разрастването й до 80 активно работещи консултанти в 15 града в България. Стреми се да предлага възможно най-високо качество на кредитно консултиране и за тази цел инвестира в постоянното обучение и професионално развитие на консултантите, които си партнират с Кредитланд.

– Г-н Василев, вашата професия кредитен консултант е сравнително нова. Какво наложи появата й през последните години?
– Кредитното консултиране е сравнително ново за България, но от десетилетия е много разпространена професия в САЩ, Англия – с над 60% пазарен дял. Дори и в Централна Европа (например Унгария и Чехия) делът на кредитното посредничество надвишава 40%. Самостоятелното обикаляне по банките е много неефективно, то е като да използваш хартиена пътна карта вместо GPS навигатор. Експертизата на консултанта помага на клиента да получи конкурентни индивидуални оферти, да избегне подводните камъни в процеса на кандидатстване и одобрение. Добавената стойност на един необвързан кредитен консултант е това, че предлага офертите на много банки едновременно и помага на клиентите да сравнят и изберат най-подходящата за тях оферта, без да се налага да обикалят сами от банка на банка. И моделът е така наложен, че нашата услуга е изцяло безплатна за клиента. Всичко това спестява много време, нерви и пари.

– Кои хора търсят ипотечен заем и какъв е размерът на най-желания ипотечен кредит?
– При нас идват клиенти, които искат да закупят имот, за да живеят в него и по-рядко – с инвестиционна цел. Също така идват клиенти, които искат да предоговорят или рефинансират техен кредит с цел подобряване на условията. Някои теглят кредити като залагат имота си, за да стартират или разширят своя бизнес или да направят някаква инвестиция. Не на последно място идват хора, които са изтеглили няколко потребителски, а понякога за съжаление и много бързи кредити и ипотекират имота си, за да обединят задълженията си в един заем с по-ниска лихва и вноска.

При нас средният ипотечен кредит е малко над 110 000 лв., като понякога има и кредити за над 1 млн. лв. При потребитеските кредити най-честата причина при нас е за довършителни работи или ремонт, за първоначални вноски при закупуване на имот на зелено преди достигането на Акт 14 или за големи покупки като автомобил.

– Има ли вълна на невъзможност на потребителите да изплащат кредити?
– В годините след кризата от 2008 година се наблюдава постоянно спадане нивата на просрочени и лоши кредити в банковата система. Въпреки че лихвите са на историческо дъно и има 7-8% ръст на кредитите за последната година, банките са много по-внимателни и одобряват само клиенти, които имат достатъчно доходи, нямат просрочени други кредити. Така че има и немалко клиенти, които получават отказ или одобрение за по-малка сума на кредита, респективно по-малка месечна вноска.

От друга страна, забелязваме растеж на обемите на бързите кредити, което говори, че част от клиентите изнемогват финансово и прибягват до екстрени и скъпи мерки да покрият текущите си дефицити. Там има очакване, че над 1/3 от бързите кредити ще бъдат просрочени и затова високите лихви от добрите клиенти покриват тези загуби. Все пак не съветваме клиентите да теглят бързи кредити и самите ние не посредничим за такива продукти.

– Освен за жилища и автомобили, за какво друго се теглят кредити най-често? Кой е най-фрапантният случай във вашата практика като причина за теглене на кредит?
– Колкото са желанията и емоциите на даден човек, толкова могат да бъдат и причините за теглене на кредит. Ние съветваме нашите клиенти да са разумни и им препоръчваме да теглят кредити единствено за продуктивни цели, например за закупуване на активи, за да се плати за образование или за дейности, които ще ни помогнат да изкарваме по-добри доходи. Сред този вид кредити сме имали кредит за закупуване на 40 овце, това е един интересен пример за финансиране на бизнес чрез потребителски или ипотечен кредит. Има обаче и кредити за някои спекулативни цели. Например по време на бума на българската фондова борса се теглеха немалко потребителски кредити, за да се купят акции – сделка с висок елемент на риск. При покачване цените на акциите се генерира много голяма печалба, но при спад (както се случи през 2008-а) може да се загуби голям процент от стойността на акциите, а кредитът трябва да се обслужва с лихвите. След това имаше и случаи на теглене на кредити за закупуване на криптовалути, които по подобна схема качваха цената си и после се сринаха рязко.

Другият тип кредити са тези за текущо потребление – да се закупят стоки за дома, бяла техника, всякакви видове джаджи. Кредитите за ваканция са една особена категория, удовлетворяваме мечтата си сега, но обикновено изплащането ни идва нанагорно.

Любовта също е причина за теглене на „фатален“ кредит – имали сме клиент с 10-15 кредита, от тях 2 към банки, а останалите бързи, изтеглени и изхарчени „заради жена“. Духовното увлечение също може да доведе до желание за кредит, имали сме свещеник, който е искал да заложи манастир, за да си закупи джип.

И за да сме изчерпателни, можем да навлезем и в черната (тъжна) серия – имали сме случаи родители да се свързват с нас и всевъзможни финансови институции и да пишат в никакъв случай да не даваме кредити на детето им (обикновено 20-25-годишно), тъй като ги пропилява на хазарт или би ги използвало да си купи наркотици (реални и тъжни случаи). И за да развеселим нещата, бих добавил реален въпрос от клиент, който ни сподели, че без да иска оставил кредитната си карта в прането. И след изваждането му от пералнята най-разтревожено ни попита дали това представлява пране на пари.

 

И още в новия брой на „Жълт Труд“…

Чалга певица се съблече на рождения си ден

Задържаха Камен Воденичаров на летище

Княгиня Евдокия остава стара мома

Майкъл и Катрин – обич с 25 години разлика

Фенка хвърли сутиена си по „СкандаУ“

Деси Фотосесията храни кози в Анталия

Тита развълнува мъжките сърца от екзотично кътче

Черната Златка привлича клиенти за изгората си

Д-р Дениз Бакалов: Повишеното окосмяване при жените говори за хормонални нарушения

С грозде се отслабва – В сочните зрънца е полезно всичко – от кожицата до семките

 

ТЕЗИ И ОЩЕ ЧЕТИВА – В „ЖЪЛТ ТРУД“ ОТ 2 ОКТОМВРИ

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.