Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

„Мистерията на българските гласове“ омагьоса публиката на НФФ „Фолклорен извор” в с. Царевец

Специални гости на НФФ „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец бяха едни от най-изявените български гласове по целия свят, солистите на Вокален ансамбъл „Мистерия на българските гласове“. Публиката, която беше изпълнила летния театър на с. Царевец, имаше възможността да съпреживее обаянието на българския фолклор, поднесен по невероятен начин от омайните гласове на Олга Борисова, Бинка Добрева, Даниел Спасов и Милен Иванов.

Кюстендилският славей Олга Борисова впечатли публиката с няколко впечатляващи изпълнения от своя край, а Бинка Добрева разтопи сърцата на всички присъстващи с невероятните си изпълнения, типични за тракийския фолклор. Като част от квалитетното жури на фестивала, Даниел Спасов показа майсторство при изпълненията си на български народни песни, които заедно с другия солист на хора Милен Иванов, изпълниха със завидна лекота.

Кметът на община Свищов Генчо Генчев благодари на скъпите гости за оказаната чест и радостта, която доставиха на публика, като не пропусна да ги покани отново да пеят на свищовска сцена. „Истинско удоволствие е да ни гостуват такива имена, които прославят българският фолклор по целия свят. За нас е чест, че пяхте на нашата сцена и ще ви очакваме отново!“- каза кметът на Свишов.

Даниел Спасов от своя страна изрази радостта си да бъде част от фолклорния фестивал в село Царевец и да наблюдава как “НФФ „Фолклорен извор“ вдъхва увереност в младите хора и пренася през времето българската национална фолклорна култура.“

Концертната вечер приключи по български – с народни хора и много веселие, продиктувано от изпълненията на солистите на Вокалния ансамбъл.

„Мистерията на българските гласове“ е името, с което става популярен женският вокален ансамбъл на Българското национално радио и телевизия.

Хорът е основан през 1952 г. по идея на дългогодишния главен редактор на редакция „Народна музика“ в БНР Георги Бояджиев. Сред солистите на хора са едни от най-ярките изпълнителки на български народни песни: Ева Георгиева, Руска Недялкова, Мария Кокарешкова, Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Стоянка Бонева, Олга Борисова, Стефка Съботинова, Калинка Згурова, Бинка Добрева и много други. Солисти на хора от 1996 година са певците Даниел Спасов и Милен Иванов. През годините заедно с певиците е концертирала камерна група с ръководител Атанас Вълчев, както и група от АМТИИ – Пловдив с ръководител Владимир Владимиров. В някои от концертите по света е участвал и кавалджията Теодосий Спасов.

От 1952 до 1990 г. е част от Ансамбъла за народни песни на Българското радио. През 1990 г. хоровият състав начело с Дора Христова преминава на щат към Българската национална телевизия. От 1997 г. певиците са на свободна практика и изнасят концерти основно в чужбина.

Първи диригент е Борис Петров. Истинското израстване на състава става при композитора и диригента Димитър Динев. С идването на Красимир Кюркчийски и Дора Христова хорът става един от най-добрите в България и започва концертни изяви по световните сцени. Музика за този състав са писали едни от най-добрите български композитори: Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Христо Тодоров, Филип Кутев, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев.

След 1988 г. започва триумфалното шествие на хора по света. Под диригентството на Дора Христова певиците изнасят над 900 концерта в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.