Митничарите и граничарите, задържани за подкуп на Капитан Андреево, остават в ареста

Шестимата митничари и гранични полицаи, които бяха задържани на пункта "Капитан Андреево" и обвинени за получаването на подкупи, остават в ареста, съобщи БНР.

Това реши Пловдивският апелативен съд, като се съобрази с решението на хасковските магистрати, които им наложиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Потвърдено беше също, че един от обвиняемите остава с мярка „домашен арест“, а други двама - с „подписка“.

Относно шестимата задържани съдът прецени, че събраните до този момент доказателства са достатъчни, за да не бъдат освободени от ареста. Сериозна е тежестта на аргументите, че могат да се укрият или да повлияят на разследването, тъй като живеят в малък град, в който всички се познават.

Според прокурор Николай Божилов, той е започнал през 2015 година и показва, че подкупите са искани, както за по-бързо преминаване през граничния пункт, така и за избягване на щателна митническа проверка. Това сочат освен показанията на анонимен свидетел, който е превозвач, така и разпитите на служители на ДАНС и на митницата. Получаваните суми варират между 70 и 600 долара.

"За всяко преминаване е искана "лепта" било то за митническите служители, било то за граничните полицаи. Имало е белязани парични средства, открити са тези средства, извършено е изследване."

Доказателствата не са правилно събрани, бяха категорични всички адвокати в пледоариите си, визирайки начините и способите за събиране на СРС-та, извършването на разпознаванията, както и на част от разпитите. Иначе от прокуратурата подчертаха още, че тепърва предстои да бъдат анализирани данните от видеокамерите на граничния пункт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право