Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Шеф на „Нисан“ арестуван за измами Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Обучават лекари и психолози за ранно откриване на депресия

Соня Йончева идва в България Звездната прима пристига за кинопремиера

Над 200 ученици се запознаха с културата и традициите на Австрия Областният управител на Велико Търново проф.Любомира Попова прие посланика на Австрия

22 г. затвор за двама трафиканти на хероин

Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки Творческите работи бяха презентирани на 11-та докторантска научна сесия

КПКОНПИ е внесла иск за отнемане на имущество от Евелин Банев-Брендо и семейството му на стойност 23 275 542 лева

Гуардиола виновен за кризата на Германия

Искат забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната

Треньорска рокада в „Левски“ заради вратарите, Михайлов пред подпис

Специализираната прокуратура с подробности за ареста на Петко Дюлгеров

Министър Ангелкова на среща с контролните органи в Боровец за подготовка на сезона: Прогнозите са за 5% ръст на посещенията за зима 2018-2019 г.

Митничари на Капитан Андреево спасиха защитени костенурки в пратка от Турция

8 алигаторови костенурки, кайманова костенурка и леопардов хамелеон спасиха от трафик митнически служители.

Костенурките са задържани на МП Капитан Андреево през май 2017 г., при опит да бъдат въведени от Турция в България на път за Западна Европа, съобщиха от Агенция „Митници“. Те са защитен вид от приложение C на Регламент (ЕС) № 338/97 и са предадени в спасителен център, след като за тях не са представени необходимите документи.

При друг случай, през ноември миналата година, на ГКПП Кулата митнически служители откриват и леопардов хамелеон – защитен вид от приложение В на Регламент (ЕО) № 338/97, който е бил опакован като пратка. Кашонът е пътувал с автобус по редовната линия от Стара Загора към Атина.

При повечето случаи на задържани екзотични животни липсват задължителните документи по международната конвенция CITES, която регулира международната търговия със защитени видове, за да не се допусне изчезването на вида в дивата природа. Конвенцията изисква към пратките да се представят разрешения. В обхвата на CITES са включени 35 801 вида и 68 подвида животни и растения, както и стоки, изработени от тях.

От началото на 2017 г. досега митническите служители са задържали още близо 1500 опаковки козметични продукти с екстракт от хайвер от есетрови риби. Козметиката е задържана при два отделни случая при внос от САЩ и от Малайзия. При друг случай са задържани близо 16 000 ампули хранителни добавки, съдържащи дървовидно алое, пристигнали с пратка от Грузия. Предотвратени са и два случая на внос на хранителни добавки с екстракт от африканска череша с общо тегло 35 кг., за които се смята, че оказват благоприятно въздействие върху мъжкото здраве и потентност.

Разрешителни по CITES се изискват и при вноса на някои аксесоари, като обувките от крокодилска кожа, както и при внос на някои екзотични хранителни продукти, като например пушена европейска змиорка. Пратка от два килограма такъв продукт бе спряна на Митница Аерогара София през август тази година. Видът е критично застрашен, но се смята за деликатес. През 2015 г. отново митнически служители от Митница Аерогара София задържаха няколко контейнера с 2 милиона бебета змиорки, които пътували в чекиран багаж на пътници. Пред митническите служители пътниците обяснили, че пренасят храна.

Обикновено стоките, изработени от застрашени видове животни и растения, пътуват като въздушни пратки, тъй като става дума за малки по обем, но и скъпи като стойност продукти. Те рядко са укрити от митническите власти, а най-честото нарушение е липсата на необходимите разрешителни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.