5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Разследват корупция при доставки за ВВС Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Д-р Димитров гръмнал Плъха при самоотбрана (обзор) 2 г. условно за лекаря от Пловдив, застрелял крадец

Правят проучване за контрабандата на горива При алкохола няма проблем за бюджета

7 години от атентата на Летище Бургас Посланикът на Израел Ирит Лилиан: Силата на живота е по- силна от тази на разрушението

Митническа инспекторка на съд – дала подкуп в цигарена кутия

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Марица Г. от София. Тя е подсъдима за това, че на 24.07.2015 г. в Бургас, в сградата на „Комисия за защита на потребителите“- регионална дирекция Бургас, е дала подкуп на длъжностно лице Н.С. – Директор на Регионалната дирекция, който заема отговорно служебно положение, в размер на 500 лв., за да не извърши действие по служба – да не издаде наказателно постановление въз основа на административен акт за установяване на административно нарушение – престъпление по чл.304а, вр. чл.304, ал.1 от НК.

На 15.07.2015 година св.К.К., в качеството си на ст.инспектор в Регионална Дирекция гр.Бургас при Комисия за защита на потребителите, извършила проверка на туристически обект – заведение за хранене и развлечения, находящо се в гр.Китен, обл.Бургас, южен плаж, къмпинг „Китен“, като дейността в обекта се извършвала от търговско дружество с адрес на управление е гр. София. В хода на извършената проверка, св. К.К. установила, че в заведението се извършва туристическа дейност, без да е налице удостоверение за категоризация на същия, съответно не е издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране, съобразно чл.114, т.1 от Закона за туризма. Направената проверка и установената липса по отношение на изискуемите документи била отразена в констативен протокол.

Свидетелката К.К.връчила на представляващата търговското дружество екземпляр от констативния протокол, като й указала на 21.07.2015 година да се яви в Регионална Дирекция гр.Бургас при Комисия за защита на потребителите и да представи документи съответстващи на изискванията за категоризацията на туристическия обект.Свидетелката Ц.Г.се явила в РД гр.Бургас при КЗП на 23.07.2015 година, като била придружавана от дъщеря си – подсъдимата Марица Г.. Подсъдимата се държала арогантно със св. К.К., като постоянно отправяла към свидетелката въпрос “няма ли някакъв начин да не бъде съставен акт на фирмата“, както и, че „тя е държавен служител и знае как стават нещата“. Свидетелката К.К., в качеството си на ст.инспектор в Регионална Дирекция гр.Бургас при Комисия за защита на потребителите съставила акт от 23.07.2015 година за предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран туристически обект по чл.114, т.1 от Закона за туризма. Съставеният акт, свидетелката връчила на собственика на Ц.Г., като и разяснила правото на възражение в тридневен срок до Директор на Регионална Дирекция за областите Бургас, Сливен и Ямбол към Главна дирекция „Контрол на пазара“ при Комисия за защита на потребителите. Подсъдимата настоявала да се срещне с Директора на КЗП, като за целта, К.К. й предоставила служебния му телефон.На същия ден 23.07.2015 година, св.Н.С. в качеството си на Директор РД – Бургас при КЗП изготвил предложение до председател КЗП за налагане на принудителна административна мярка „временно затваряне на горепосочения туристически обект“ – гр.Китен, обл.Бургас, южен плаж, къмпинг „Китен“.

На 24.07.2015 година около 11.44 часа подсъдимата от мобилния си телефон, се свързала със св.Н.С., и настояла да се срещне с него по повод горепосочения акт. Малко след 14.50 часа, подсъдимата била в сградата на КЗП, стоейки в коридора пред кабинета на Директора. Тя носила единствено правоъгълна дамска чанта, синя на цвят. В кабинета на Директора е въвела юрист на КЗП. Подсъдимата се представила пред и започнала да обяснява причините поради които за търговския обект, стопанисван от майка й не са предприели процедурата за издаване на удостоверение за категоризация на обекта, а именно непредприемане на съответните действия в тази насока от концесионера на плажа. Посочила също така, че на 15.07.2015 година е извършена проверка и на други търговски обекта, намиращи се на в гр.Китен, обл.Бургас, южен плаж, къмпинг „Китен“, но собственика е успял да развие процедурата за издаване на удостоверение за категоризация на обекта.

Директорът пояснил на подсъдимата, че е без значение в случая обстоятелството поради какви причини не е предприета процедурата за категоризиране и при констатираната липса на документи се налага издаване на наказателно постановление за нарушения на Закона за туризма. По отношение единствено на съставения акт и с цел неиздаване въз основа на него наказателно постановление, Марица Г. изисквала Директора „да й влезе в положението“, обяснявала, че туристическия сезон е много слаб, като упорствала „Дайте да оправим нещата. Дайте да видим какво може да се направи“, като му казала също така „ При нас в митницата стават нещата много лесно“. След тези думи, свидетелят помолил учтиво подсъдимата да напусне кабинета му.Тя излязла от стаята. Малко по- късно подсъдимата отново влязла в кабинета на директора, решавайки да му даде подкуп. Поради тази причина хвърлила една кутия от цигари на бюрото му, с което демонстрирала целта си да мотивира директора да не извърши действия по служба, и обръщайки се към свидетеля,подсъдимата казала „аз да Ви оставя номерата на актовете“. Директорът веднага се усъмнил, че Марица Г. му е дала подкуп и извикал „каква е тази кутия“, но подсъдимата без да отговори излязла от кабинета на директора, затворила вратата, и тичешком напуснала сградата на КЗП.

Свидетелят разтворил малко капака на кутия от цигари марка и видял, че вътре има навити банкноти, както и един лист хартия. Той незабавно уведомил „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас, като междувременно в кабинета си поканил служители при КЗП, на които показал кутията от цигари, която била на бюрото му и разяснил, че госпожата, която току що е напуснала кабинета му – подсъдимата, му я подхвърлила, като поведението й било възприето от директора, като даване на паричната сума подкуп с цел да не издаде наказателно постановление по отношение фирмата, собственост на майката на подсъдимата.
Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 14.03.2017г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.