Митрополитът на Аляска пристига в Монтана

Снимка: Архив

Епископ Дейвид и митрополит Даниил ще осветят икона на свети Герман

Епископ Дейвид от Православната църква на Америка - митрополит на Ситка и Аляска, ще гостува в Монтана заедно с Видинският митрополит Даниил.

Двамата архиереи ще посетят църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в областният град привечер във вторник и ще осветят икона на на Свети Герман Аляскински, която епископ Дейвид носи от Америка, съобщиха свещеници от храма в Монтана.

Свети Герман е покровител на православните вярващи в Аляска. Живял е от средата на ХVІІІ до 30-те години на ХІХ век. Той е един от осемте монаси от Валаамския манастир, изпратени от руската църква и императрица Екатерина Велика на православна мисия в Аляска.

И до днес Свети Герман се смята за бащата на градинарството в Аляска, защото преди него никой не обработвал земята там. Още приживе той бил много почитан от всички за неговите подвизи и чудеса, любовта му към хората и дейността му за просвещение във Вярата.

Отец Герман създал и училище за сираци, които обучавал на Закон Божий и на църковно пение. Канонизиран е за светец през 1969 година от Руската задгранична църква, а през 1970 година и от Московска патриаршия.

Коментари

Задължително поле