Десетки членове на общинската комисия във Враца не могат да предадат протоколите си

Тръмп разкритикува търговския дисбаланс между САЩ и Япония

50,5% е средната избирателна активност в Евросъюза

Ето какви са резултатите от изборите за Европейски парламент на базата на вота във всички държави членки

ЦИК при 51% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,76%, БСП – 25,32% "Демократична България" засега прескача бариерата с вота от чужбина

Вижте резултатите от европейските избори на базата на вота в 27 държави

„Алфа Рисърч“ от 100% паралелно преброяване: „Демократична България“ не прескача бариерата, ВМРО вкарва втори евродепутат

„Галъп интернешънъл“ от 100% паралелно преброяване: Пет български формации в Европарламента

На 27 май 2019 да почерпят

Кънчо и Андрей отново на висота

Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 май 2019

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Митрополит Гавриил: Не се позволява на православни да се молят заедно с неправославни

„Решението на Светия синод е да няма наше присъствие, но ние за мир се молим на всяка една служба“, каза пред БНР Ловчанския митрополит Гавриил в коментар към решението на Светия Синод за посещението на папа Франциск.

В отговор на въпроса – има ли вариант представители на Българската православна църква да присъстват на общото събитие за мир на вероизповеданията тази вечер в София, в по БНР той каза:

„Има едно правило, че не се позволява на православни да се молят заедно с неправославни и въз основа на това правило е и това решение“.

Митрополит Гавриил посочи още, коментирайки сценария на събитието тази вечер – че всеки ще може да произнесе собствената си молитва според традициите на отделните вероизповедания.

„Това се счита, че вече е съмолитване, има правило, което забранява такова съмолитване и въз основа на това е и решението на Светия Синод да нямаме участие“.

„Мисля, че няма нищо страшно, нека се помолят, ние се молим също днес“, добави още Гавриил.

Той коментира и критиките към Българската православна църквата за посрещането на папа Франциск.

„Винаги ще има някой разочарован, на всички не можем да угодим. Казано е в Евангелието, че само лъжепророците са били хвалени от мнозинството, но ние смятаме, че по съвест сме постъпили правилно“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Ясно… не сте се разбрали кой да плаща..!!! El Santo Padre папа Франциск няма вашите възможности отче.. Той си е просто един вярващ скромен човек продължаващ делото на Свети Петър

  1. Ей презерватив. Твоят “ папа “ има ватиканска банка. В нея са парите на масонската ложа пи2 и на мафията. Христос не е имал банка. Католическата църква е разпнала милиони на кръста. Това православната не е правила НИКОГА . Католическата е водила кръстоносни войни. Православната не е правила това НИКОГА. Щом си толкова отворен я отвори библията и виж матей глава 23 строфа 9. И ми кажи какво пише.

   1. Пише че си просто един икому неизвестен хейтър. Но също и не съм чел Йоан Кръстител да е взел на Исус 150 лв плюс бутилка олио и църковни свещи на цената на 12 годишно уиски. Банката на Ватикана е на църквата не на папата и спонсорира безчетен брой Каритас нещо което твоята БПЦ и през ум не и е минавало да стори. Че има тъмно минало има но аз не живея с миналото а гледам кой какво прави днес. Да си жив и здрав

    1. католицизма е една измама. ватикана мълчи за войните на сащ. милиони убити и прогонени. ограбени и фалирали държави. каза:

     За милионите разпънати на кръст нещо да кажеш. Мълчиш. За кръстоносните войни нещо да кажеш. Вяра не се насажда с войни. Вяра се приема. Така ли не го разбраха измамниците от ватикана. За педофилските скандали що мълчи ментето. За четвъртата Божия заповед нещо да кажеш. А да кажеш нещо за това ,че католиците вместо на Бога се молят на дева Мария. Това не е ли глупост. Измама.

   2. 1. Banco di Vatikano Е ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА на НЕЗАВИСИМАТА държава Ватикана.
    Папата може да „управлява“ парите й точно толкова, колкото Червен Радев може да управлява парите на БЪЛГАРСКАТА централна банка!!! Т.е. НИКАК!!!
    2. Какви „пари“ има в ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ по света – НИКОЙ НЕ ЗНАЕ!!! Например – в ТВОЯТА мАсква ИМА ИСПАНСКО ЗЛАТО – 120 тона!!! (ВЗЕТО след УБИЙСТВАТА на над 10 ХИЛЯДИ католически свещенници през „гражданската“ война в Испания – 1935-38г. и ЗАКАРАНО С КОРАБ до пристанището Одеса!!!) Пак там в момента има и около 100-тина тона ВЕНЕЦУЕЛСКО ЗЛАТО!!!
    И???
    Можем ли да кажем, че това е ЗЛАТОТО НА ЛОЖАТА на МЪДУРКОВЦИТЕ и на КОЛУМБИЙСКАТА МАФИЯ???
    3. Това, че католическата църква е „разпнала милиони на кръста“ – ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО ДОКАЖЕШ!!!
    Има ИЗГОРЕНИ НА КРЪСТА!!! Но не са милиони!!! Дори НЕ СА 30 хиляди!!!
    Но в същото време – ЗА ДА ИМА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА се е „НАЛОЖИЛО“ ИЗТРЕБВАНЕТО НА ВСИЧКИ „старообрядци“!!!
    ВСИЧКИТЕ 3.5 МИЛИОНА!!!
    Попрочети ПОНЕ МЪНИЧКО за прословутия УКАЗ на Петър Първи за „ИЗТРЕБВАНЕТО НА 300 ГОДИШНИТЕ СТАРЦИ“!!!
    Попрочети и КОЛКО СА ИЗБИТИТЕ, щото са „носели кафтани“ (предимно ПОПВЕ са – „староверци“)!!!
    4. Католическата църква НЕ Е водила войни!!! Но е ПОМАГАЛА при организирането, снабдяването И ПРЕВОЗВАНЕТО на ВОЙНИЦИТЕ ОТ ДЕСЕТКИ ДЪРЖАВИ, участващи във война срещу „неверници“!!! Просто католическата църква НЯМА ТОЛКОВА ХОРА за да ги направи войници!!!
    Но виж КОЛКО ВОЙНИ води ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА срещу БУДИСТИТЕ!!! И колко народ е ЗАТРИЛА по полята на Монголия и Манчджурия!!!
    5. Само ЕВАНГЕЛИСТКАТА църква се управлява и „води“ единствено и само по „писанията“ на НОВИЯ ЗАВЕТ – разбирай единствено и само 4-те ЕВАНГЕЛИЯ (например от Матея).
    ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ХРИСТИЯНСКИ ЦЪРКВИ (над 100 са – има Световен Конгрес на Християнските Църкви) СЕ РЪКОВОДЯТ И от СТАРИЯ ЗАВЕТ (преди Христа) и от НОВИЯ ЗАВЕТ (след Христа)
    Така, че НЕ ТИ МИНАВА ЗЛОБАТА срещу ДУГИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ЦЪРКВИ, освен „православната“!!!
    Ма то от православци ОСВЕН ЗЛОБА, ЗАВИСТ И АЛЧНОСТ – какво друго да очакваш!? Може би смирение???
    Отнюд!!!

 2. менте до менте. дори се кланят и молят на каменни статуи във свърталището на дявола -ватикана каза:

  Отгоре на всичко да кажеш ,че банката не се управлява от ментето е пълна лудост. Сигурно аз я управлявам Вие католиците сте големи измамници. Измамихте половината и повечето свят. Обаче с православието ударихте на камък. Точно на това се дължи и мизерията в източна европа в православните държави. Хората ви повярваха з а -собри намерения но вие сте си измамници. Православието ви пречи и целта е да го унищожите.

 3. Българската православна църква със своята закостеняла конституция, забраняваща православни да не се молят заедно с неправославни е студена към своите миряни. Тя трябва да се реформира, ако искат да поддържат огъня на православната вяра. Аз не съм вярващ поради тези причини. ТАЗИ ГОДИНА, ИСУС ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА НЯКОЛКО ПЪТИ, ПЪРВО ЗА АРМЕНЦИ И КАТОЛИЦИ, ПОСЛЕ СЛЕД ДНИ И ЗА НАС.Благодатния огън уж се явявал само веднъж, а и той се явява когато си поискат. ПАПАТА Е ВПЕЧАТЛЯВАЩ ПАПА, ТОЙ НАИСТИНА Е ПАПА ЗВЕЗДА! Такъв Божи служител заслужава реверсивно отношение. Нашите закостенели синодали, които ни учат на прошка, УВИ, не знаят какво означава прошка. Демагози.

  1. Стефане, разбира се, че всички са демагози. Става въпрос за борба за власт над хората, за което осигурява лесен и охолен живот на духовенството. В миналото църквата и религията са тясно свързани с политиката, с властта на владетеля. Това е особено силно при „православнита“ църква. Кой й е дал лиценз за „православие“, не се знае, няма документ с подписа Му. Разбираемо е. За да имаш власт, трябва или авторитет или манипулация на „стадото“, чийто пастир искаш да си. „Блажени повярвалите, без да видят“? Ние българите, наричани преди траки, започваме да се християнизираме още през 1-ви век. Но сме ариани, като въвелият християнството в Римската империя наш сънародник, Константин/Костадин/ Велики, също е арианин. Цели 3 века в императорите, с изключение само на 4-ма, са от тракийски/български/произход. Завърналите се по времето на Константин траки от готите, наричани преди и гети/славини/ от Крим и Херсон са също ариани. Константин казва за техния водач епископ Урфила/превел библията на тракийски=готски=български/ е наречен от Константин:“Водач и светило на нашия народ“.Поповете от останалите народи в империята и най-вече гърците, които от хилядолетия крадът всичко тракийско, през381г основават в Константинопол „православната“ църква, но не канят на учредителното събрание арианите. Оттогава ПЦ се бори против тракийската/българската/ доминация в Римската империя. В края на 6-ти век успяват да победят. Разрушават над 900 първохристиянски наши храма, изгарят книгите ни и ни обявяват за безписменни диваци, кривокраки номади, варвари и езичници. Това налага свободните гети//, наричани и славини и свободните мизи, наричани и българи, живеещи в Стара Велика България на север от Дунава, водени от княз Аспарух да освободят братята си от имперските територии от властта на Константинопол. След 2 века, седналият на българския престол с военен преврат узурпатор Борис, без да е избиран от съвета на боилите, избива много боляри, за да укрепи властта си.В резултат България отслабва и Борис се принуждава да приеме под натиска на Константинопол,“православния“, Никейски символ на вярата, отказвайки се от българския Сирмиумски символ. Това е допълнителен шок за страната, отказът от традициите. След още век Първата Българска Империя е завладяна от „православните“. После пак започваме отначало., след турците пак отново, след фалита при социализма пак отново.Трудно е, защото всеки фалит стопява националните натрупванията. Но идеите на българските богомили и техните последователи, горени на клади у нас от православните и накрая избити от кръстоносен поход при папа Инокентий 3-ти, остават и са в основата на Реформацията и Възраждането на Европа.Това което свързва католици и православни е общата им омраза към истинските първохристияни богомилите, наследници на Орфей, създателя на първата човеколюбива религиозна доктрина. Христос не е първият човеколюбец, даже е наричан в древността „Вторият Орфей“. Мразят ги, защото отричат властта, защото са свободолюбиви. Техният девиз е: „Свобода, равенство,братство, чрез любов“.Познато нали! И е българско, а не френско.Кой каза, че не сме европейци.

  1. The Catolic Church is the World number 1 owner of real estates. FYI in Bulgaria the Church is even not able to pay salaries to the priests without help from the state. The Catolic Church never admitted any guilt for burning thousand of people for being different and believing accourding their own reasoning, including eminent scientists as Jiordano Bruno. But the Catolic Church keeps all matterial goods accuired when people believed in its divine rights to tight and uptight.

 4. Това за банките нито е ново, нито ни засяга пряко. Аз просто искам да попитам – като на БПЦ е забранено от канона да служи заедно с Папата, защо на тази молитва присъстваше представителят на Арменската православна църква? За нея схизмата не важи ли?

  1. Това е все едно детето ти да стане наркоман и ти като му се караш да ти каже ,че на Киркорчо му разрешават да се друса. Още да ти обяснявам би проста кратуно. ВСЕКИ ОТГОВАРЯ САМ ЗА СЕБЕ СИ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.