Митрополит Григорий и Юлияна Дончева кръстиха 35 деца в Търново

Масовият ритуал беше отслужен от Владиката и 7 свещеници

Великотърновският митрополит Григорий и бившата царска депутатка Юлияна Дончева кръстиха 35 деца в неделя във Велико Търново. Масовият ритуал бе отслужен от Владиката заедно със седем свещеници от епархията.

Малчуганите на различна възраст, получиха своето Свето кръщене в катедралния храм „Рождество Богородично” в старопрестолния град. Инициативата бе част от каузата „Правим го за БГ” на Движението за национална кауза – ДНК.

Митрополит Григорий в съслужение с седмината духовници първо отслужи обща молитва за всички кръщелници, след което ги миропомаза, а накрая след като кръстниците им трикратно се отрекоха от сатаната, потопи плачещите деца в купелите със светена вода.

„Тази малка пътечка към Бога, по която сега стъпват новокръстените, ще стане голям и широк друм. По време на турското робство кумовете и кръстниците са били тези, които зорко са пазили нашето православие и са успели да опазят нашата вяра и народност. За тези, които сега приемат Светото кръщене обаче ще дойдат и много лоши неща. Днес, ние им оставяме липсата на вероучение и любов към ближния. Но ние сме тези, които трябва да се грижим за физическото и психическото израстване на тези деца. Кръщенето е една надежда светла за душата, вход към царството Господне. То е средство за очистване и приемане на Светия Дух”, каза в словото си пред миряните митрополит в претъпкания от народ храм митрополит Григорий.

След църковната церемония 35-те християнчета получиха от кръстницата си Юлияна Дончева сребърни кръстчета, за да ги пазят от лоши погледи и помисли, и да им дават сила и любов към вярата и ближните.

"Целта на каузата е да бъде подпомогната фондацията „Искам бебе” и във фокуса на общественото внимание да попаднат проблемите на двойките с репродуктивни проблеми. Това е начин за решаване на демографската криза", коментира Дончева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони