Митрополит и мюфтия с молитви за Хитрино

Гл.комисар Николов: Имате сили да се изправите

Година след адската жп катастрофа в шуменското село Хитрино, която погуби 7 души и беляза трагично живота на стотици, християни и мюсюлмани се събраха в неделя на голям курбан и съвместна молитва. Варненският и великопреславски Митрополит Йоан и районният мюфтия Месут Мехмедов осветиха храната /ястия от телешко, риба и коч б.а./, отслужиха благодарствени молитви за здравето и благоденствието на хората, както и за упокой на загиналите.

Всеобща беше и молитвата никога повече подобни трагедии да не се повтарят, да се поучим от грешките и да имаме смел поглед напред. "Доброто настояще, което е сега в Хитрино, да даде възможност за още по-добро бъдеще. На добър час с божията помощ", пожела митрополит Йоан, отправи и специални благодарности към правителството и премиера Бойко Борисов за оказаната помощ.

"Доказахме, че сме добродетелни, че при трагедии и тежки моменти, не правим разлика между етнос и религии", отвърна мюфтията. Той пожела скоро във взривеното, но възстановяващо се село, да бъдат направени първи копки на нова църква и джамия.

Година след трагедията в Хитрино дойде и големият спасител при изваждане на опасните цистерни гл.комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", а хората го посрещнаха с ръкопляскания. "Приемам ги като висока оценка за всички наши момчета. Имате сили да се изправите, вярвам, че ще го направите", обърна се той към стотиците хитринчани и призна, че онези безпрецедентни 10 дни в Хитрино няма да забрави никога. "Сега се разходих и видях десетки нови покриви, нови къщи, пожелавам по-скоро да се сбъднат обещанията на премиера и кмета, и селото да бъде догодина, ако не на 100% възстановено, в голямата си част и още по-красиво", каза пожарникар N1.

По време на курбана се очакваше да бъдат връчени и ключовете за новите къщи на първите новодомци, но има още документна и довършителна част, обясни кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Новите домове нямат акт 16. Очаква се до две седмици и това да е факт. Семействата, които загубиха домовете си, в неделя обясняваха, че имотите им са възстановени при пълна квадратура и са много благодарни на Камарата на строителите и фирмите, които градиха безвъзмездно.

"Най-трудното го изживяхме миналата зима, сега нямаме напрежение. 80 покрива са напълно подновени, в 70 къщи и вътрешните ремонти, които са най-тежки са завършени, останаха по-малко засегнати. Внесени са и 12 проекта, които ще променят инфраструктурата на Хитрино", обясни кметът Исмаил и също благодари за подкрепата на всички хора, институции и премиера Борисов, която не е била само служебна, а и морална. През пролетта ще започне сериозно строителство на публична инфраструктура, което ще засегне сградата на общината, читалището, нова сграда за полицията, подмяна на водопроводи, преасфалтиране на улици, нови тротоари... Както "Труд" писа, ЕС отпуска 10 млн.евро за публична инфраструктура.

Ще има и нова църква, и джамия, може средствата да са от приходи на общината или да се търсят дарения, каза кметът Исмаил, но не се ангажира със срокове. "Никога така България не е била обединена, нека да стигне посланието ни до тези хора, които ни помогнаха, нека да са спокойни, че даденото отива по целесъобразност и се харчи пестеливо. Дадохме достатъчно, щетите са обхванати, онова, което са загубили хората в инцидента, ще го възстановим", каза Исмаил и пак напомни, че след такива трагедии само жертвите няма как да бъдат върнати.

Шенай, загубила син и съпруг:

"Искам никой да не преживява такъв ужас"

"Много ми е тежко, спомените са живи, дойдох за хатъра на сина ми на мъжа ми, които загубих. На никого не пожелавам такова нещо, много е лошо, дано не се случва никога повече, никой да не преживява такъв ужас", казва Шенай, която остана само с един син, взривът уби другото й момче, затри и съпруга й. Сега очаква да влязе в нова къща, издигната на мястото на старата.

***

Георги: "До месец хвърлям патериците и влизаме в нов дом"

"Доволни сме, благодарни сме на много хора. На общината, на правителството, на лекарите от ВМА-Варна и София, които ме спасиха", казва Георги Марков/29г./. Той, майка му Гая и брат му Борислав, който е полицай, оцеляха по чудо под отломките на рухналата си къща. Сега новият им дом е готов. "Страхотна е къщата ни, горе 3 стаи, долу две, същата квадратура, като старата. До месец ще влезем в нея, сега е влажно, мазилката не е дръпнала и палим печки да съхне", казва Георги. След черепна травма, той изкара 1 месец в кома, после му смениха и ставата на крака, но до месец трябва да хвърли патериците. Остава да оправи избитите си зъби. И за тях са му обещали помощ от община Хитрино. "Благодарни сме. Започваме всичко от начало. Нямаме роднини нашето семейство, но не справихме", казва и майка му Гая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България