Митрополит Николай: Говорим за Съединение, а имаме дефицит на единство

В Деня на Съединението ще се изричат патетични думи за това, как трябва да сме единни и да взимаме пример от нашите предци, в момент, в който обществото ни се раздира от конфликти. Като че ли не разбираме смисъла на единството. Това каза пловдивският митрополит Николай по време на тържествения молебен за Деня на Съединението и празник на Пловдив, отслужен в църквата „Света Богородица“.

Митрополит Николай добави, че е прегледал словата си от тази дата, откакто оглави Пловдивската епархия преди 12 години, и е установил, че всяка година е говорил за мир, солидарност и единство, но всяка година сред народа е имало някакво недоволство, напрежение, „което тази година стана видимо“. „Всяка година сме говорили за Съединение и всяка година сме констатитрали, че имаме дефицит на единство“, каза владиката и посъветва политиците и миряните, събрали се в храма, да прочетат последната глава от книгата „Плач Йеремиев“. Той не цитира думи от книгата, но там има обръщение към Бога: „Нима си ни съвсем отхвърлил, разгневил си се на нас безмерно?“

В църквата бяха настоящият кмет Здравко Димитров и бившият Славчо Атанасов, областният управител Дани Каназирева, районните кметове на Пловдив, други политици и малцина граждани.

Тържествата в Пловдив продължиха с поднасянето на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България