Митът победи парите

Това беше сблъсък на титани. Старите срещу новите. Традициите срещу модернизацията. Разумът срещу безумието. Сблъскаха се две напълно различни култури. Едната е мит, а другата е бездънен петролен кладенец.

„Байерн“ пропусна да направи чудото. Не беше далеч от 4:0 срещу „Пари Сен Жермен“. Но и 3:1 показаха, че колкото и много пари да имаш, те не ти гарантират победи. За звездите си от мюнхенската нощ ПСЖ е платил над 1 милиард евро. Само триото Неймар - Килиън Мпабе - Единсон Кавани струва 634 милиона. Целият тим на „Байерн“ е на цена около 500 милиона.

Точно 69 дни след звучния шамар на „Парк де Пренс“ и загубата с 0:3, дойде реваншът. От сладък по-сладък. И „Байерн“ пееше марсилезата. Тримата тенори – ветеранът Франк Рибери, както младите надъхани Корентен Толисо и Кингсли Коман, искаха да… късат глави на петли. Толисо, рекордната покупка на баварците (б.а. – за платените 41,5 милиона евро шейхът на ПСЖ само би се усмихнал пренебрежително), бе безспорният №1 на терена. Невероятните 97 % от пасовете му бяха точни, 74 пъти игра с топката и вкара 2 гола.

Планът на Юп Хайнкес проработи. А мачът бе финалното доказателство, че Карло Анчелоти бе изпуснал съблекалнята. И че „Байерн“ не може да е толкова по-слаб от ПСЖ.

Къде беше Неймар? 222-милионният бразилец бе изключително незабележим за цената си. Прочу се само в момента, когато фенове на „Байерн“ започваха да го замерват с фалшиви банкноти. И вероятно клубът пак ще отнесе санкция от УЕФА, но заради политиката си ПСЖ няма как да е симпатичен на запалянковците.

„Ние можем да спечелим Шампионската лига – каза президентът Ули Хьонес. – А при тях това е задължение. Борим се не срещу един клуб, а срещу цяла държава.“

И докато в Мюнхен се радват на своя реванш, от Катар започнаха да размахват пръсти към отбора на Унай Емери.

„Много съм недоволен – каза президентът Насел ал-Хелайфи. – През първото полувреме ние не бяхме на терена. Ядосан съм и на резултата, и на представянето ни – особено в първите 45 минути. Не бяхме достатъчно добри дори за равенство. Ние сме голям отбор с много класни футболисти и трябва да печелим. Ако сега се събудим, не е късно. Проблемът е, че не дадохме всичко от себе си в Мюнхен.“

Испанският треньор Емери нееднократно е чувал, че не е достатъчно добър за подобни звезди. Сега ПСЖ влезе в серия от две поредни загуби (1:2 от „Страсбург“ в първенството е първата) и наново ще стартират информации за смяната му.

Преди мача 30 фенове на ПСЖ бяха арестувани за бой с привърженици на „Байерн“ на централната гара. От германците трима влязоха в ареста.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят